Ce spune ministrul demisionar al Transporturilor despre linia de metrou pentru Puiu Popoviciu

metroul lui Puiu Popoviciu metroul pentru Puiu Popoviciu Puiu Popoviciu rămâne fără Băneasa Shopping City metrou pentru Puiu Popoviciu metrou pentru Băneasa Shopping City metrou la Băneasa Shopping City

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, a dat detalii despre proiectul Magistralei 6 1 Mai – Otopeni, care riscă să se transforme în metrou pentru Puiu Popoviciu.

Șova a spus joi seara, la B1 TV, că proiectul fi realizat în parte cu finanţare UE şi în parte cu finanţare din partea Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei (JICA).

„Comisia Europeană, directoratul care are grijă de fondurile UE în România, după ce au deja confinanţare cu banca japoneză de 300 milioane de euro au aflat că metroul e bun doar până la staţia Tokyo. Şi îngerul nostru păzitor care are grijă de noi şi ne vorbeşte despre fonduri europene a spus că e bine aşa. Nu dau nume că acolo nu e pe persoană fizică, e directoratul CE. Am propus băncii japoneze să cofinanţeze cealaltă porţiune de metrou. Dacă puneam grămădă banii europeni cu cei japonezi nu mai ştiam după ce procedură să facem licitaţia. Ne-au făcut un serviciu cei de la Bruxelles că ne-au rupt în două proiectul. Acum e doar până la mall”, a spus ministrul. Adică metrou pentru Puiu Popoviciu, miliardarul care deține Băneasa Shopping City, mall-ul din dreptul viitoarei stații de metrou Tokyo.

Metrou pentru Puiu Popoviciu. Poziția Comisiei Europene

Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene au transmis Comisiei Europene, la data de 9 noiembrie 2018, cererea de finanţare pentru proiectul Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni. Valoarea totală a proiectului este de 6.345.573.961 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 2.776.820.282 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 2.360.297.241 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 416.523.040 lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului), iar suma 1.455.979.594 lei va fi asigurată printr-un împrumut JICA (Japan International Cooperation Agency).

Linia de metrou are o lungime de 14,2 km şi 12 staţii. Perioada de implementare a proiectului este de 120 luni, respectiv între 1 ianuarie 2014 şi 31 decembrie 2023. Lucrările de construcţie a acestei magistrale de metrou sunt programate să înceapă anul viitor. În aceste condiții însă, cel puțin deocamdată, este vorba doar de un proiect de metrou pentru Puiu Popoviciu, așa cum a arătat recent Cetateanul.net.

Până la metrou pentru Puiu Popoviciu, vom avea tren de Otopeni

Între timp, proiectul trenului care va face legătura între Gara de Nord şi Aeroportul Henri Coandă va funcţiona în 2020, înaintea Campionatului European de Fotbal, a dat asigurări Lucian Şova.

„Am licitaţie cu câştigător dat pentru amplasarea de dublare de cale ferată, am studiul de fezabilitate deja primit, recepţionat, în 3 săptămâni lansăm licitaţie pentru utilaje pentru a se lucra simultan la fiecare stâlp”, a spus ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ