Mesajul halucinant al CNAS, despre blocarea cardurilor de sănătate: „Oamenii mor oricum!”

Cardul de sănătate
Sistemul Informatic din Sănătate, plătit cu 200 de milioane de euro din banii publici, a ajuns o batjocură la adresa românilor

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă de mai bine de două săptămâni. În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată.

Primii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori „obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

Într-o intervenție la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a spus  că medicii pot înregistra în offline toate operațiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operațiuni să fie înregistrate oficial. Reprezentanții medicilor de familie declară însă că mulți medici se tem să procedeze astfel din cauza amenzilor mari care s-au dat în situații similare din trecut.

„Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a afirmat Daniel Osmanovici, care a spus că, în ultimele zile, s-au făcut teste de repornire a sistemului.

Chestionat în legătură cu situația în care, în această perioadă lungă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS a declarat, scuzându-se dacă este cumva cinic, că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ