Memoria cartierelor din Sectorul 5. Povestea Cartierului Cotroceni

Sectorul 5

Eveniment de excepție în sectorul 5 al Capitalei, în acest weekend. Bucureștenii sunt invitați să participe la evenimentul „Memoria Cartierelor”, organizat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

„Memoria Cartierelor” propune locuitorilor capitalei, îndeosebi cetățenilor Sectorului 5, un weekend petrecut ca turist în cele mai reprezentative zone ale Sectorului 5. Fie că ne amintim sau învățăm despre vatra străveche a Bucureștiului, evenimentul este dedicat oamenilor de toate vârstele.

Mai multe detalii cu privire la programul evenimentului găsiți pe www.cultural5.ro și pe paginile de Facebook ale instituțiilor Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache și Primăria Sectorului 5.

„Memoria cartierelor”, tururi ghidate prin Sectorul 5

Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache pune la dispoziție tururi ghidate în cartierele Cotroceni, Uranus, zona Parcului Cișmigiu și Palatul Parlamentului.

Sectorul 5

Tururile ghidate vor avea loc în perioada 12-14 august, în cadrul evenimentului „Memoria Cartierelor”, un eveniment ce promovează cultura și istoria locală, împreună cu ghidul istoric Damian Anfile.

Concerte live în Grădina Uranus

În cadrul evenimentului „Memoria Cartierelor”, Grădina Uranus va găzdui o serie de concerte live duminică, 14 august 2022. Evenimentul organizat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache este la prima ediție.

Primii artiști care vor performa live în programul evenimentului vor fi Alexandra Ușurelu & Band și trupa Soul Serenade & Alexandru Olteanu. Intrarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Sectorul 5

Alexandra Ușurelu este o artistă unică în muzica românească. Artista abordează teme puternice croșetate în poezia modernă și îmbrăcate cu sonorități fine de muzică clasică, jazz, folk, conceptul muzical reverberând în sufletele ascultătorilor. Ne întâlnim cu artista pe 14 august, de la ora 17:00.

De asemenea, tot pe 14 august, dar de la ora 18:00, ne vedem cu Soul Serenade & Alexandru Olteanu. Cei trei muzicieni de la Soul Serenade ar putea candida pentru titlul de „cel mai mic Big Band din lume”. Proiectul este inspirat din vastul repertoriu de Jazz (early jazz, hot jazz, swing) & Blues, începând cu anii ’20 până în ’50.

Sectorul 5

Trio-ul este dedicat în a cultiva o comunicare și interacțiune liberă păstrând în același timp parametrii unei estetici tradiționale. O amprentă a proiectului este paleta tonală creată prin interplay-ul dintre pian (Alexandru Olteanu) și chitară acustică (Andrei Rotariu).

Acest dialog oferă nenumărate texturi dar și un consistent fundal ritmic pentru abordarea vocală extrem de nuanțată a Adelinei Chivu.

Spectacolul-concert Săftița by Marius Mihalache

Tot la Grădina Uranus vine, pe 14 august, cunoscutul virtuoz al țambalului, Marius Mihalache. Muzica tradițională românească combinată cu sonorități moderne face ca mesajul și esența folclorului să fie transpuse într-un limbaj universal.

Povestea acestui spectacol este una inedită și reprezintă revelația sufletului româncei, apropiindu-se şi îndepărtându-se, ascunzându-se şi dezvăluindu-se, rătăcind printr-o lume a dorințelor, a patimilor, a iubirii și trădării, a frumuseții și a libertății.

Marius Mihalache, un excepțional artist al țambalului, a început să cânte la vârsta de 6 ani, iar la 17 ani interpreta pe scena operei SCALA din Milano arii celebre compuse de Rachmaninoff, Chopin, Schuman, Schubert sau Mozart. Unul dintre cele mai importante momente din cariera sa a fost întâlnirea cu Chick Corea, alături de care a susţinut o serie de concerte. Cântă și înregistrează alături de Gloria Gaynor, Nina Simone, Steve Vai, Kitaro şi de alţi muzicieni, cunoscuţi pe plan mondial. Este muzicianul care a reuşit să confere ţambalului valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice.

Marius Mihalache & Band vă așteaptă de la ora 21:00 să urmăriți live spectacolul-concert SĂFTIȚA, aflat în stagiunea Teatrului Național București și distins cu Premiul Special al Senatului UNITER 2019, ce se va desfășura în 14 august 2022, la Grădina Uranus.

Cântări din veacul al XIX-lea la Grădina Uranus, cu Trei Parale

Seria de concerte fusion va continua pe 14 august la Grădina Uranus cu muzică veche românească.

Această muzică ce se cânta la curțile boierilor din Moldova și Muntenia, începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea, este reconstituită de cunoscuta formație Trei Parale.

Sectorul 5

Trei parale este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea.

Muzica acestui program a fost prezentată în cadrul a numeroase festivaluri de specialitate, răsună pe coloana sonoră a două filme: Aferim! (Regia: Radu Jude, 2015) și Chira Chirilina (regia Dan Pița, 2014) și a fost publicată pe două CD-uri foarte bine recepționate în lumea culturală românească.

Formația a participat la numeroase festivaluri din țară și din străinătate și lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale.

Îi puteți vedea și asculta live duminică, 14 august, de la ora 20:00, la Grădina Uranus.

Povestea Cartierului Cotroceni

O parte dintre manifestările dedicate „Memoriei Cartierelor” se vor desfășura în Cotroceni. Unul din cele mai vechi din București, cartierul Cotroceni a rămas în picioare după bombardamentele din aprilie 1944, dar a rezistat și megalomaniei lui Ceaușescu, care n-a mai apucat să-l demoleze.

Numele cartierului vine de la satului Cotroceni, care datează de pe timpul domniei lui Mihai Viteazul. Pădurea Cotrocenilor, din apropierea satului, era locul unde „cotroceau”, adică se ascundeau, nelegiuiții și tâlharii.

În 1671,  satul şi pădurea Cotrocenilor au ajuns în posesia logofătului Şerban Cantacuzino, ceea ce a stârnit invidia altor boieri. La scurt timp, Cantacuzino a fost acuzat că uneltește împotriva domnitorului Gheorghe Duca.

Cantacuzino s-a ascuns în Pădurea Cotrocenilor până când furia domnitorului s-a calmat, iar logofătul a fost iertat.

Drept recunoștință față de localnicii Cotrocenilor, Șerban Cantacuzino a ridicat în perioada în care s-a aflat la domnia Țării Românești cunoscuta Mănăstire Cotroceni, dar și un palat domnesc.

Între 1860 şi 1866, pe terenurile Mănăstirii Cotroceni a fost amenajată prima Grădină Botanică din Bucureşti. Mutată în 1878 în central oraşului, peste drum de Universitate, aceasta a revenit şapte ani mai târziu, în 1885, în zona Cotroceni, fiind amplasată pe cealaltă parte a drumului, unde se găseşte şi astăzi.

Cuza și Carol I au locuit în Palatul Cotroceni

După 1850, palatal Cotroceni a devenit reședință de vară a domnitorilor pământeni, iar apoi a fost folosit de Alexandru Ioan Cuza precum şi de Carol I. În 1883, vechea reședință domnească a fost demolată şi în locul ei a fost construit actualul palat, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau.

Sectorul 5

În anii regimului comunist, palatul a fost folosit de organizația pionierilor, fiind cunoscut drept Palatul Pionierilor.

În 1984, la ordinal lui Ceaușescu au fost demolate mănăstirea şi biserica lui Şerban Cantacuzino.

După 1990, într-o aripă a palatului a fost înființat Muzeul Național Cotroceni, iar în cealaltă parte a ansamblului a fost instalată președinția României.

Monumentele istorice ale Cartierului Cotroceni

În Cotroceni au locuit numeroase personalități de-a lungul timpului – artiști și profesori, medici și oameni politici, printre care Liviu Rebreanu, Marin Preda, Ion Barbu sau Carol Davila. Astfel, cartierul a devenit unul select, cu case cochete acoperite de iederă și curți intime, ce s-a menținut neschimbat până astăzi.

Sectorul 5
Muzeul Național Cotroceni

Palatul Cotroceni este probabil cea mai cunoscută atracție turistică din cartier, dar aici se află foarte multe clădiri istorice.

Un alt monument istoric este clădirea Universității Naționale de Apărare Carol I, realizată la sfârșitul anilor 1930 de arhitectul modernist Duiliu Marcu.

Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”  se află pe strada Gheorghe Marinescu la nr. 19

Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” se află într-un apartament lipit de cel care adăpostește Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și prezintă vizitatorilor o colecție însemnată ce cuprinde scrisori și documente literare, fotografii și manuscrise, o colecție impresionantă de sculpturi și tablouri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.