Medicul Valeriu Gheorghiţă: Ce sechele apar după COVID-19: disfuncţii respiratorii, cardio-vasculare, neurologice, renale sau hepatice, oboseală, dureri de cap

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, vorbeşte despre sechelele pe care le-a remarcat la pacienţii care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

El a arătat că printre acestea se numără inclusiv disfuncţii cardio-vasculare, neurologice, hepatice şi renale. Dar şi respiratorii, pe lângă manifestări de oboseală, dureri de cap sau lipsă de concentrare.

„Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”

„După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică.O stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită. De asemenea dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei. De asemenea apar o serie de disfuncţii, unele subclinice. Adică care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare. Chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale. Sunt, într-adevăr şi manifestări cutanate, manifestări dermatologic. Iar ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă,

El a precizat că are pacienţi care au acasă concentratoare de oxigen şi care au nevoie de suplimentarea oxigenului în unele momente de efort. Acest fapt are un impact negativ asupra vieţii.

Boala COVID-19 este atipică

El a precizat că boala COVID-19 este atipică faţă de alte infecţii virale obişnuite, potrivit stiripesurse.ro.

„Evoluţia acestei boli este cu totul atipică. Sunt puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună Iar din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează. Iar ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare. Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a adăugat Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte tratamentul prescris celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care au forme medii şi severe, medicul a explicat că se folosesc, în funcţie de stadiul bolii şi de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, şi oxigenoterapia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here