Medicul Valeriu Gheorghiță: Când purtarea măștii de protecție ar putea redeveni obligatorie

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că masca rămâne cea mai importantă barieră de protecție față de toate variantele virale de acum.

El a precizat că masca trebuie purtată în zone aglomerate unde riscul de infectare e mare.

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice”

„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala. Chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Masca nu este obligatorie

Întrebat dacă venirea valului 4 înseamnă și că masca va redeveni obligatorie, Gheorghiță a spus: „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei. Dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate. Unde expunerea la persoane e crescută. Iar riscul de infectare e mare”.

El a spus însă că e greu de estimat care va fi situația în viitor. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre situația din Israel, unde se impune în prezent masca sanitară în anumite condiții. Acest lucru din cauza creșterii numărului de infectări chiar în rândul tinerilor, care fac forme ușoare.

Vaccinarea e voluntară

Medicul a spus că vaccinarea e voluntară și va rămâne așa: „Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum. Dar anticipăm ca într-o lună, va crește.”

El a subliniat încă o dată că trecerea prin boală nu ne oferă o protecție suficientă, potrivit digi24.ro.

„Vorbim de o pandemie de mai mult de un an. Moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție”, a declarat medicul.

„România e dintre statele care are grad mic de vaccinare. Iar automat suntem mai mult expuși în fața valului 4 care se vede că vine. Deja sunt state europene unde valul 4 se poate măsura”, a spus vineri președintele Klaus Iohannis.

Valeriu Gheorghiță a reluat apelul pentru vaccinare, pentru a se evita o creștere semnificativă cu respectarea regulilor de igienă și de distanțare socială.

Șeful DSU Raed Arafat a declarat, joi, că, în contextul în care noua variantă Delta se extinde în întreaga lume, nimeni nu poate garanta că România nu va fi lovită și ea de valul 4 al pandemiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here