Mărturii din Spitalul Morții: „Pacienți tratați de personal medical care trebuia să fie în izolare la domiciliu”

FOTO: valelopardo/Pixabay

Mircea-Dinu Bordiniuc, medic specialist în chirurgie plastic la Spitalul Județean Suceava, infectat cu coronavirus, a făcut publice o serie de nereguli din unitatea spitalicească. Una dinte cele mai grave este acea că mai mulți pacienți, fără afecțiuni respiratorii, au fost tratați de cadre medicale care ar fi trebuit să stea în izolare, fiind suspecte de coronavirus.

Medicul a ales să vorbească despre aceste nereguli după ce luni, 30 martie, au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus. Toate cele 13 persoane, cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, au fost internate în Spitalul Judeţean de Urgență Suceava, în mai multe secţii (nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie).

„Pacienta de pe chirurgie plastică nu era cu o afecţiune respiratorie, am certitudinea că a fost tratată de personal medical care trebuia să fie în izolare la domiciliu. Cer public să iasă în față acele persoane şi să facă totul public. (…)Cu toate că nu eram singurul în această situație de contact al unor persoane depistate deja, o parte din personalul medical a continuat să meargă la serviciu, din lipsă de personal. S-au spus multe: că se va închide spitalul, însă acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate. O parte dintre pacienți au rămas în spital, o parte au fost transferați, dar este clar că o parte dintre ei au fost infectați pe parcursul șederii la spital”, a declarat medicul Mircea-Dinu Bordiniuc, citat de Suceavalive.

Potrivit acestuia, personalul medical de la Spitalul Suceava ar fi trebuit testat cu prioritate.

„Pe secția unde lucrez eu era internată o pacientă care nu prezenta simptomatologie respiratorie, însă a fost îngrijită de personal posibil infectat. Doamna se regăsește astăzi pe lista persoanelor decedate. De asemenea, să chemi personalul depistat pozitiv să aibă grijă de pacienții cu COVID este o altă greșeală. Părerea mea, ca medic, este că aceasta este o decizie nepotrivită și am văzut rezultatele sale în Italia sau Franța. Există studii care au arătat că expunerea prelungită și la cantități mari de virus duce la o formă mai grea de boală”, a mai transmis medicul.

Medic sucevean: „De la spital nu am primit nicio amărâtă de mască”

„Ne-am dat seama de ce se întâmplă pentru că noi lucram în condiții de materiale limitate. Am lucrat cu măști cumpărate de mine, pentru că de la spital nu am primit nicio amărâtă de mască care ar fi trebuit schimbată la două ore. Trebuia să o folosim toată ziua. Am sesizat aceste nereguli încă de atunci, însă conducerea spitalului a preferat să mențină ambulatoriul de specialitate deschis, chiar dacă știa că nu ne oferă protecția necesară pentru a primi în continuare finanțarea, probabil. Nu sunt eu în măsură să fac astfel de judecăți. Problema este că noul manager face aceleași greșeli pe care le-a făcut directorul medical Macovei, care a chemat persoane confirmate și neconfirmate în aceeași ședință”, a mai declarat dr. Mircea- Dinu Bordiniuc.

Mesaj cutremurător al Prințesei Urbane: „Socrul meu e în stare gravă la Suceava. În 24 de ore nu l-a văzut niciun medic, omul se sufocă”

Teste făcute pe pile la Spitalul Suceava. Detalii înfiorătoare au ieșit la suprafață

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here