Marian Vanghelie rămâne în arest. Decizia este definitivă

Marian Vanghelie

Marian VangheliePrimarul sectorului 5, Marian Vanghelie, rămâne în arest preventiv. Și asta după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins contestația de cercetare sub control judiciar. Decizia este definitivă.

În arest preventiv rămâne și vărul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Nicu. Șoferul primarului sectorului 5, Adrian Murgoci, Laura Ciocan, director Economat Sector 5 SRL, și soțul acesteia, Sorin Ciocan, vor fi cercetați în continuare sub control judiciar.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pe 14 martie, într-un dosar în care este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.

„În perioada 2007 — prezent, inculpatul Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte”, arată DNA.

„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri Dumitru Marin lui Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae (vărul primarului) și al unei alte persoane apropiate lor.

„Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare ale unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București SA, Fashion Brand Management SRL (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae) și Economat Sector 5 SRL (la care director general este inculpata Ciocan)”, spun procurorii.

Anchetatorii au constatat că o parte a comisionului a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate edilului.

Procurorii mai susțin că, în aceeași perioadă, Marian Vanghelie și Mircea-Sorin Niculae au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ