Maria Schutz, fosta prietenă a Danei Năstase, condamnată la 10 ani închisoare

Fosta directoare a serelor Oradea şi Codlea a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 10 ani de închisoare cu executare pentru o fraudă de 13 milioane de euro. Sentinţa nu este definitivă, iar faptele se prescriu în noiembrie 2015.

schutzDecizia finală în cazul Mariei Schutz şi al celorlalte două persoane condamnate în acelaşi dosar va fi dat de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea. Potrivit digi24.ro, chiar şi dacă vor scăpa de închisoare, cei care sunt acuzați că au falimentat serele bihorene vor fi obligaţi să plătească pagubele care se ridică la 13 milioane de euro.

Proces rejudecat

Înițial, Maria Schutz a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de detenţie dar procesul s-a rejudecat după ce au fost invocate o serie de chestiuni procedurale. Alt inculpat din dosar, Corneiu Popa, a primti o pedeapsă de 6 ani închisoare, iar Mihai Ciobanu a primit, și el,  6 ani închisoare.

Judecătorii au menținut sechestru pus în 2007, asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând Mariei Schutz, până la concurenţa sumei de 19.978.604 de lei. (199.786.046.080 ROL): asupra acţiunilor deţinute de inculpată la mai multe societăţi de investiţii după cum urmează: -un număr de 23806 acţiuni emise de SC Biotehnos SA, asupra conturilor sale bancare, dar și asupra unui apartament din Craiova.

Înițial, Maria Schutz a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de detenţie. Procesul s-a rejudecat după ce au fost invocate o serie de proceduri

Maria Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2007 de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune şi două de bancrută frauduloasă, în formă continuată.

Înșelăciune cu acte false

Potrivit DNA, „Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov”. „S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, se arată într-un comunicat al DNA. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise de cele patru persoane este de peste 5 milioane de euro.

Averea activistei de partid

Afacerista a candidat la alegerile parlamentare de la Dolj pe Colegiu 4 Senat din partea PP-DD. Ea a fost achiziţionată de la PSD chiar în ziua depunerii candidaturilor la BEJ. Potrivit declaraţiei de avere, Maria Schutz are trei terenuri, o casă, două apartamente, un autoturism Renault şi acţiuni la trei societăţi. Ea a părăsit Partidul Social Democrat pe listele căruia a candidat în anul 2008 şi s-a înscris în PP-DD pe listele căruia a încercat, să intre în Parlament, dar fără succes.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here