Marea soprană româncă Virginia Zeani sărbătorește 94 de ani în SUA

Virginia Zeani
Virginia Zeani FOTO Adevarul

Virginia Zeani, marea soprană de origine română care l-a descoperit pe Luciano Pavarotti și l-a îndrumat și pe Andreea Bocelli, a împlinit luni 94 de ani. Soprana, care a părăsit România în 1947, trăiește acum în statul american Florida.

Cariera sa a început în anul 1946, când în urma unei serii de concerte, Virginia Zeani a fost remarcată de presa vremii ca o tânără voce având calităţi excepţionale. Ca urmare a acestor aprecieri, a plecat în Italia, unde a studiat cu tenorul Aureliano Pertile, abordând cu acest prilej repertoriul de belcanto. Debutul său în rolul Violetta din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, în 1948, la Teatrul Duse din Bologna, a fost o revelaţie pentru întreaga lume a teatrului liric.

Acest debut i-a deschis drumul către o carieră internaţională excepţională, care a purtat-o pe mari scene ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano, Opera di Roma, Metropolitan Opera din New York, în teatre de operă din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Franţa, Portugalia, SUA etc. A cântat alături de personalităţi de seamă ale teatrului liric mondial precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Franco Corelli ş.a.

Soprana este cea care l-a descoperit pe Luciano Pavarotti. Virginia Zeani a fost și profesoara lui Andreea Bocelli.

„De Pavarotti mă leagă foarte multe. În 1956 cântam La Traviata cu Alfredo Krauss. Şi în cor cine credeţi că era? Tatăl lui Pavarotti. A venit la mine: Am un băiat, are 20 de ani şi o frumuseţe de voce. Vreţi să-l ascultaţi?. Pe atunci, Pavarotti era un tânăr înalt, firav… După şase ani, a cântat cu mine în prima lui La Traviata”, povestea, în urmă cu mai mulți ani, pentru Adevărul, Virginia Zeani despre întâlnirea cu Pavarotti.

O mare româncă

Un român din Chicago a caracterizat-o cel mai bine pe marea soprană: O mare româncă. Acesta a povestit pentru Cătățeanul cum a cunoscut-o pe Virginia Zeani.

„În anii 1979 eram un fugitiv în lagărul de refugiați Latina din Roma. Lagărul primea din când în când pachete cu mâncare și îmbrăcăminte de la diferite persoane sau organizații. Mi s-a întipărit în minte Virginia… Virginia Zeani. La mulți ani după, în America, în Casa Eliade se vorbește de Virginia. Nu numai atât … sunt delegat să fac un comision în statul vecin, la cineva – Virginia Zeani. Ajung acolo – destinul meu a fost dintotdeauna unul care m-a trimis în locuri ciudate. Îi povestesc de pachetele din lagărul Latina. Foarte greu mi s-a destăinuit. M-am atașat atât de mult de Virginia încât și acum o văd în fiecare an. Am întâlnit mari artiști la ea în casă. Oameni modești, extrem de modești. Virginia ajută și acuma cu donații copii neajutorați din Africa. Nici un comentariu”, a mărturisit românul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.