Marcel Vela, anunț despre redeschiderea restaurantelor

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Marcel Vela a declarat că dacă „printr-o minune ar scădea numărul de cazuri de infectări cu coronavirus”, redeschiderea restaurantelor pe 15 iulie nu ar fi exclusă.

El a spus că toate instituţiile cu atribuţii de control şi verificare vor fi în teren. El a precizat că acei operatori economici care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi, potrivit digi24.ro.

Ministrul a mai spus că se bazează pe angajaţii Ministerului de Interne în aplicarea legii. El a precizat însă că are încredere în faptul că cetăţenii vor fi responsabili . Dar şi că numărul de cazuri nu va mai creşte foarte mult.

„Cei care nu respectă legea, fie că sunt operatori economici, magazine, supermarketuri, cluburi, terase, trebuie să ştie că Ministerul Afacerilor Interne va fi în teren. (…) Toţi vom fi atenţi în această perioadă. Există un plan de măsuri (…). Toate forţele sunt în teren .Vom fi atenţi ca cei care nu respectă regulile să fie sancţionaţi. Din păcate, sunt şi asemenea oameni care nu respectă regulile. Dar, din fericire, majoritatea, 80-85% dintre cetăţeni respectă. Sunt atenţi şi analizează, cântăresc fiecare acţiune. Fiecare măsură pe care o pot respecta şi aplica”, a spus Marcel Vela.

„Cel mai important este să salvăm vieţile”

Potrivit ministrului, prefecţii vor trebui să raporteze zilnic ceea ce se întâmplă în teren. El a menţionat ca autorităţile locale şi judeţene au un rol important în reducerea numărului de cazuri de noi infectări cu COVID-19.

„Am dispus, încă de vineri ca prefecţii să raporteze zilnic tot ceea ce se întâmplă la nivel judeţean. Iar în acelaşi timp să fie în teren. Să facă apel la presa judeţeană de a participa la aceste controale. Pentru că, în mod esenţial, este importantă comunicarea publică. Prefecţii au şi acest atribut de a coordona, la nivelul judeţelor, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă. Ei pot să le convoace în fiecare zi pentru a analiza în mod operativ, real şi eficient, situaţia la nivelul fiecărui judeţ. Pot fi judeţe care stagnează, care înregistrează o creştere sau o scădere a cazurilor. Iar în urma implicării autorităţilor judeţene, că sunt primari, consiliul judeţean sau prefectura, toate forţele trebuie să concure la acest efort naţional de a salva sănătatea populaţiei. Cel mai important este să salvăm vieţile”, a spus Vela.

Întrebat despre o posibilă redeschidere a restaurantelor pe 15 iulie, ministrul Afacerilor Interne a arătat că n-ar fi exclus. Acest lucru dacă „printr-o minune” ar scădea într-un „mod evident” numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

„După cum evoluează această epidemie, 15 fiind săptămâna viitoare totuși, miercuri, doar printr-o minune să spunem că ar scădea cazurile, nu ar fi exlus. Cum această minune depinde de fiecare dintre noi, avem posibilitatea fiecare dintre noi să facem minuni.”, a conchis Marcel Vela.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here