Mai puțini bani pentru Educație. Ce a decis Guvernul Orban

bătaia de joc a Guvernului proteste rezist salariile profesorilor

În urma rectificării bugetare făcută de Guvernul Orban , bugetul Ministerului Educaţiei  va fi redus cu peste 2 miliarde de lei, după ce bugetul ministerului a fost redus și la rectificarea bugetară făcută de Guvernul Dăncilă. Ministerul Educaţiei şi Cercetării pierde suma de 2,08 miliarde de le, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă. 

S-au diminuat creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite, între care menționăm, în principal: Ministerul Educației Naționale: -2.080,0 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, se arătă în notă de fundamentare. Rectificarea făcută de Guvernul Orban va aduce la bugetul Educației suma de 27, 7 miliarde de lei , după ce în luna august , la rectificarea precedentă a guvernului Dancila, ministerul a mai pierdut 1, 03 miliarde de lei. Conform proiectului de rectificare bugetară adoptat marți de guvernul Orban, deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul intern brut, printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se mai află şi Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here