Magistrala 5 de metrou are un nou termen. Sorin Buşe nu respectă ce a promis Dan Costescu

termen pentru Magistrala 5

Magistrala 5 de metrou Râul Doamnei – Eroilor va fi finalizată în semestrul 2 al anului viitor, probabil în luna noiembrie, iar stațiile Orizont, Favorit și Drumul Taberei 34 vor fi gata în primăvară, a declarat duminică ministrul Transporturilor, Sorin Bușe.

Predecesorul său, Dan Costescu, anunţa în primăvară că această magistrală va fi gata în prima jumătate a anului viitor.

„Stațiile Orizont, Favorit și Drumul Taberei 34 vor fi gata undeva în primăvară. Chiar a venit ideea acum, pe care o s-o preluăm: o să mai organizăm o dată Ziua Porților Deschise pentru alte stații și pentru stațiile acestea când vor fi total finalizate. Deci, metroul progresează bine și avem planificat ca pe 20 decembrie să inaugurăm Magistrala 4 de metrou”, a spus Bușe.

Ministrul a remarcat că stațiile de metrou pe care le-a vizitat sunt ultramoderne, cu numeroase scări rulante și lifturi. De asemenea, acestea sunt prevăzute cu spații sanitare, dar și de tip „Mama și copilul”. „Mă bucur să văd că sunt stații de metrou ultramoderne, care prevăd numeroase scări rulante, 8-10 scări rulante; este un număr mare – dacă ați fost și ați văzut în lume – lifturi multe și mă bucur foarte mult că, față de ceea ce am văzut la alte stații, aici sunt prevăzute spații sanitare – un lucru excelent, dar și pentru persoane cu dizabilități. Sunt acele marcaje pentru persoane cu dizabilități care deja devin standard în toate stațiile”, a adăugat șeful de la Transporturi.

Directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a precizat că, la început, pe această secțiune vor circula trenuri Bombardier achiziționate în perioada 2002-2008, care vor fi echipate corespunzător, astfel încât instalațiile din trenuri să fie compatibile cu instalațiile de automatizare din calea de rulare, urmând ca aceste echipamente să fie mutate pe trenurile noi, după cumpărarea lor. Dotarea garniturilor de metrou cu aceste echipamente moderne va costa în jur de 10-15 milioane de euro, poate chiar mai mult.

„Anul viitor, când se va deschide această secțiune de metrou, Eroilor – Drumul Taberei, se va pune în funcțiune în semestrul 2 al anului 2017, vor funcționa la început trenuri pe care noi le avem în parcul nostru inventar, trenuri Bombardier, care vor fi echipate corespunzător, așa încât instalațiile din trenuri să fie compatibile cu instalațiile de automatizare din calea de rulare, urmând ca aceste echipamente să fie mutate pe noile trenuri, odată cu finalizarea achiziției. Trenurile sunt achiziționate în perioada 2002-2008. Deci, nu sunt foarte vechi. Dotarea lor cu echipamentele acestea moderne este în jur de câteva milioane de euro, 10-15 milioane de euro, poate mai mult. Încă nu s-a declanșat licitația. Suntem în plin proces”, a explicat Marin Aldea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here