Ludovic Orban: criza forței de muncă din sectorul privat poate fi rezolvată cu oameni din administrație

criza forței de muncă reducerea gradului maxim de îndatorare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, fost candidat al partidului la Primăria Capitalei, spune că criza forței de muncă din sectorul privat poate fi redusă inclusiv cu persoane din administraţie.

Orban a explicat, la B1 TV, câteva din măsurile PNL pentru a rezolva criza forţei de muncă.

“Trebuie un set de măsuri gândit în ansamblu, deci măreşti numărul de persoane din cetăţeni non-UE pe care îi aduci în ţară, mai iei oameni de la ajutorul social pe care îi determini să îşi găsească un loc de muncă, prin sistemul ăsta cauţi de a-i pune în legătură pe românii care muncesc în diasporă cu angajatorii din România să îşi găsească locuri de muncă. Şi vă mai dau o sursă: de exemplu din administraţie. Nu mi se pare normal ca în administraţie să ai peste un milion de angajaţi care lucrează în sectorul public”, a declarat Orban.

El a afirmat că la Senat se află în dezbatere un proiect de lege care ridică la o perioadă de cinci ani plafonul numărului cetăţenilor străini care pot să muncească legal în România. “Polonia are două milioane de angajaţi din Ucraina, care sunt pe piaţa muncii din Polonia. România are un mare avantaj pentru că în jurul României avem peste 2,5 milioane de români în Basarabia, Bucovina de Nord, Banatul sârbesc, care ar putea să vină în România să muncească”, a spus liderul PNL.

Totodată, el consideră utilă înfiinţarea unui portal în care firmele să îşi prezinte ofertele de muncă pentru românii plecaţi peste hotare. “Am mai venit cu o idee pentru care nu trebuie lege. Ce e aşa complicat ca Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni să facă un portal simplu în care să se întâlnească companiile care au nevoie de mână de lucru cu românii care muncesc în străinătate – orice român aflat în străinătate şi ar vrea să îşi găsească un anumit job, plătit la un anumit nivel, evident, comparabil cu cât câştigă în Spania sau Italia dacă lucrează în nişte munci mult mai necalificate? Ce e aşa complicat să creezi o asemenea platformă? Un portal în care un român care e plecat afară să poată să ia contact cu firma care îşi caută”, a afirmat preşedintele PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ