Liberalii vor să pună capăt ”țepelor” imobiliare

Liberalii vor să pună capăt ”țepelor” imobiliare
Foto: DezvoltatorImobiliar.ro

Deputații liberali Florin Roman și Gabriel Andronache au depus la Parlament un proiect de lege ”anti-țeapă” menit să-i protejeze pe cei care își cumpără locuințe noi. Liberalii vor să pună capăt ”țepelor” imobiliare.

Pentru a-și atinge scopul, legea prevede mai multe obligații pentru dezvoltatorii imobiliari și mai multe drepturi beneficiarii. Cei doi inițiatori încearcă ”să limiteze <<țepele>> din domeniul construcțiilor” prin reglementarea regimul construcțiilor noi.

Inspirați de legislația fraceză și belgiană în domeniu, liberalii vor să pună capăt ”țepelor” imobiliare

Odată cu depunerea proiectului la Parlament, Florin Roman a detaliat noile măsuri propuse în vederea protejării cumpărătorilor de multe dintre practicile incorecte la care recurg în prezent dezvoltatorii imobiliari.

”De la 20.000 la 40.000 de lei vor plăti dezvoltatorii imobiliari, dacă nu vor respecta prevederile acestui proiect de lege. Alte sancțiuni sunt prevăzute pentru, spre exemplu, nepredarea cărții construcției de către investitor către proprietar, a documentației privind proprietatea și a documentației la recepția lucrărilor. Într-un asemenea caz, amenda ar fi între 10.000 și 20.000 de lei. Încălcarea legii va putea duce însă chiar la suspendarea proiectului de dezvoltare imobiliară cu ajutorul poliției și jandarmeriei.

Initiativa legislativă, pregătită și cu expertul Paul Dumbraveanu, este inspirată din modelele francez și belgian în domeniu și isi propune să îi protejeze pe românii care apelează la devoltatorii imobiliari și apoi ajung la cheremul acestora.

Printre altele, legea prevede ca vânzătorul poate promova locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a texelor și a serviciilor propuse. De asemenea, va trebui să ofere detalii despre garanție, un model de antecontract în care să fie descrisă detaliat locuința, suprafața ei și multe alte detalii.

Toate dezvoltările (construcții cu amprenta la sol mai mare de 500 de metri pătrați sau peste 9 apartamente) vor fi înregistrate la ANL.

Recepția construcțiilor se va face de către dezvoltatorul imobiliar, proprietar, în prezența proiectantului și a executantului.

Banii dați în avans nu vor mai putea fi folosiți de către investitor decât pentru apartamentul respectiv. Dezvoltatorii imobiliari care construiesc pe banii luați de la clienți alte locuințe nu vor mai putea face acest lucru. Sunt multe cazuri în care s-au blocat financiar. Când sunt în criză de bani pentru dezvoltarea proiectului, folosesc bani de avans. În viitor vor trebui să aibă solvabilitate pe fiecare locuință.

Potrivit proiectului, cel puțin 50% dintre sumele încasate pentru proiectul imobiliar, provenind de la beneficiari, vor fi depozitate într-un cont separat care să fie păstrat într-o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcției, al terenului și care va folosit doar în aces scop. Sumele pot fi trase de către dezvoltator doar procentual în raport cu gradul de finalizare al construcției. În acest mod, beneficiarii sunt protejați în raport cu investitorul”, explică Florin Roman.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*