Legea pentru votul în diaspora, promulgată de președintele Iohannis

sursa foto:Google
sursa foto:Google

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 23 iulie, că a promulgat legea votată de Parlament care aduce o serie de noutăți în ceea ce privește procesul electoral. Cele mai multe modificări îi vizează pe românii de peste granițe.

Conform noii legi, la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, românii care alcătuiesc Diaspora vor putea vota timp de trei zile, începând de vineri până duminică, inclusiv. De asemenea, noul act normativ introduce votul prin corespondență și simplifică procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare. Nu în cele din urmă, alegătorii aflați în secțiile de votare (în România sau în străinătate) vor putea vota până la ora 24.00, dacă situația o va
impune.

„Promulg astăzi, acum și aici, legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot, fără să mai fie nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor. Noua lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondență și reprezintă un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea acestui drept de către toți cetățenii aflați la rând și în secția devotare chiar și după ora 21.00”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Legea promulgată de președinte a fost aprobată de Parlament pe 3 iulie. 228 de deputați de la toate partidele politice parlamentare au votat pentru proiectul de lege și un singur ales s-a pronunțat împotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

*