Laura Kovesi, la poliție pentru a semna controlul judiciar

Laura Kovesi s-a prezentat la poliție pentru a semna controlul judiciar în cadrul dosarului extrădării din Indonezia a lui Nicolae Popa. Fosta șefă a DNA a declarat că nu știe dacă aceste măsura controlului dispusă de Secția Specială (SS) a Parchetului General în cazul său va influența negocierile de la Bruxelles privind viitorul șef al Parchetului European, funcție pentru care s-a clasat pe primul loc în urma unui interviu.

Miercuri, instanța supremă va judeca contestația Laurei Kovesi față de măsura controlului judiciar.

”Nu pot să comentez. O să vedem cât de mult au fost influențate negocierile de ce se întâmplă acum, dacă au fost influențate în vreun fel sau altul”, a declarat Laura Kovesi la ieșirea de la poliție. Ea s-a prezentat și vineri la aceeași secție de poliției pentru a respecta rigorile controlului judiciar, după ce acestă măsură a fost luată de procurorul Adina Florea în dosarul extradării fugarului Nicolae Popa din Indonezia. Kovesi a fost pusă vineri sub acuzare de Secția Specială a PG. Procurorii au anunțat că au început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar.

Laura Kovesi a semnat și vineri la poliție

”Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure liniștiți în România”, a declarat Kovesi la ieșirea din secția de poliție. Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea numirii ei ”prin orice mijloc”. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat, vineri, Kovesi.

Fosta șefă a DNA a contestat măsura controlului judiciar, proces care se va judeca miercuri la instanța supremă. Judecătorul care va analiza cererea lui Kovesi este Francisca Vasile.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Acuzațiile Adinei Florea

Procurorii SIIJ arătau că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei pe rsoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, preciza SIIJ.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.