Cum vor fi transformate în „oaze de aer curat” cinci lacuri din Sectorul 1 al Capitalei

Sectorul 1

PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1 al Capitalei poate găsi soluții de acces la salba de lacuri și poate crea cadrul pentru preluarea terenurilor mal de lac, susține Inițiativa civică urbană.

În zona administrativă a Sectorului 1 sunt cuprinse lacurile Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău și Floreasca, acestea fiind dispuse ca o axă pe direcția nord-vest – sud-est.

Spațiile verzi din proximitatea salbei de lacuri sunt, într-o mare măsură, spații neutilizate la potențialul lor maxim, majoritatea fiind spații neîngrijite, neutilizate, în care domină vegetația dezvoltată în mod necontrolat, potrivit Gândul.

Inițiativa civică urbană a identificat mai multe disfuncții în zona lacurilor din sectorul 1:

– Blocarea accesului public la zona de mal prin îngrădirea proprietăților tagente la lac;

– Trama stradală slab dezvoltată

– Lipsa mixității funcționale;

– Lipsa traseelor pietonale și a promenadelor;

– Lipsa legăturilor între spațiile verzi ale sectorului;

– Degradare ecologică – zone insalubre;

– Resurse de teren nevalorificate;

– Lipsa conectivității nord – sud;

– Lipsa unei identități a peisajului – peisaj degradat.

PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1 are soluția

Sectorul 1

„Prin PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1 al Capitalei, se vor urmări obiective precum: protejarea, conservarea și susținerea diversității biologice și a vegetației, crearea axelor cu caracter dinamic (loisir, agrement, comercial, sportiv, artistic și cultural), constituirea polilor urbani cu funcțiuni specifice, realizarea traseelor de promenadă și velo (biciclete), cât și conexiuni cu zonele vecine”, arată Inițiativa civică urbană.

Astfel, prin amenajarea salbei de lacuri se va pune în evidență potențialul turistic, conexiunea cu parcurile și spațiile verzi din vecinătatea și crearea sistemului verde al sectorului, zone de promenadă, spații publice atractive și valorificarea rezervelor de teren.

Un impas major în amenajarea malurilor de lac este reprezentat de spațiile private dispuse tangent malurilor, care fac, astfel, imposibil accesul publicului la mal.

Pentru rezolvarea acestei probleme ar fi necesar un amplu proces de expropriere, luând în calcul și valoarea ridicată a terenurilor din zonă. Totodată, gestionarea problemei deșeurilor devine cu atât mai dificilă, din cauza lipsei accesibilității la mal. Zona de protecție este zona adiacentă cursurilor de apă, în care se introduc, restricții sau interdicții privind regimul construcțiilor.

Rolul PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1

Echipa de elaborare a PUZ-ului sub coordonarea directă a arhitectului șef al Sectorului 1, a punctat principalele beneficii al PUZ-ului coordonator:

– PUZ-ul Coordonator Sector 1 poate STOPA degradarea biologică a salbei de lacuri prin eliminarea condițiilor ce duc la acumularea deșeurilor;

– PUZ-ul Coordonator Sector 1 poate CREA cadrul pentru preluarea terenurilor mal de lac;

– PUZ-ul Coordonator Sector 1 poate soluționa lipsa accesibilității la cele cinci lacuri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.