La pas prin Sectorul 5. Uzinele Chimice Române, de la gloria interbelică la ruina post-comunistă

sectorul 5

Cândva mândria industriei românești, Uzinele Chimice Române, aflate între şoseaua Panduri şi şoseaua Progresului, în Sectorul 5, au ajuns o ruină. Asta cu toate că ansamblul imobiliar este protejat de Legea monumentelor istorice.

Iubitorii de istorie care iau la pas Sectorul 5 vor găsi pe Șoseaua Panduri nr. 71-75 un ansamblu de clădiri istorice de sfârşit de secolul XIX – prima jumătate a secolului XX, în imediata apropiere a Universității Naţionale de Apărare Carol I, a Facultății de Chimie și a Parcului Romniceanu. Acolo și-a trăit gloria Întreprinderea „Uzinele Chimice Române”.

Ziarul Cetățeanul și Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 vă propun o incursiune în istoria acestui monument.

Fondată pe la 1920, întrepriderea a produs de-a lungul timpului vopseluri,  şi alte produse chimice, precum linoleum, materiale plastice etc.

După naționalizare,fabrica s-a reorientat spre producția de cizme de cauciuc și alte tipuri de încălțăminte făcută din mase plastice, apoi încălţăminte din materiale plastice, precum cizme de cauciuc. Din acest motiv, în perioada comunistă Întreprinderii „Uzinele Chimice Române” i se spunea „fabrica de galoşi”.

Uzinele Chimice, puse pe butuci după Revoluție

După 1990, Uzinele Chimice ar avut aceeași soarta că mai toate marile întreprinderi industriale din România. Fabrica a fost închisă, modelele și utilajele fiind preluate de firme private care produc aceleași încălțări și le vând cu succes la export. Halele Uzinelor au fost parțial demolate, parțial transformate în depozite de mobilă sau închiriate unor firme.

Utilajele au fost vândute la fier vechi sau exportate, inclusiv un cuptor de cărămidă foarte vechi.

Între Răzoare şi Rahova mai sunt și alte fabrici construite înainte de război, care au avut aceeași soartă ca Uzinele Chimice Române.  Este vorba de Vulcan, Electromagnetica (cândva numită Standard Electrica) etc. Cele mai multe dintre clădirile industriale ale acestor fabrici sunt acum dezafectate. La Ventilatorul este un depozit de materiale de construcţii, la Vulcan s-a construit un centru comercial, iar Electromagnetica a fost convertită într-un aşa-zis parc industrial, adică zeci de firme au închiriat acolo birouri şi depozite. De asemenea, vechea moară Orzaru, modernizată de comunişti, a fost închisă.

Ministerul Culturii a abandonat „Uzinele Chimice Române”

Bomboana pe coliva Întreprinderii „Uzinele Chimice Române” a fost pusă de Ministerul Culturii, care ar fi trebuit să protejeze monumentul istoric.

În 2020, clădirea întreprinderii „Uzinele Chimice Române”, situat la adresa șos. Panduri nr. 71-75, a fost declasată parțial din Lista monumentelor istorice.

Această hotărâre a intrat în vigoare de ieri, prin publicarea în Monitorul Oficial. Mai exact, este vorba despre clădirea întreprinderii „Uzinele Chimice Române”, situat la adresa șos. Panduri nr. 71-75, sectorul 5, București, cod LMI B-II-m-B-19321.

De asemenea, au mai fost declasate alte imobile care făceau parte din ansamblul industrial, de la nr. 71.

Au rămas în Lista monumentelor istorice, păstrându-și astfel statutul juridic de protecție, doar câteva clădiri din monumentul istoric clasat cu denumirea Întreprinderea „Uzinele Chimice Române”.

Asta după ce în 2018 au mai fost declasate părți ale acestui imobil, aflate în proprietatea unei societăți comerciale.

„Având în vedere Referatul nr. 7.039 din 4 decembrie 2018 al proiectului ordinului ministrului culturii și identității naționale privind declasarea parțială din Lista monumentelor istorice a monumentului istoric clasat cu denumirea Întreprinderea „Uzinele Chimice Române“, șos. Panduri nr. 71-75, sector 5, București, cod LMI B-II-m-B-19321, (…) Se declasează parțial din Lista monumentelor istorice monumentul istoric clasat cu denumirea Întreprinderea „Uzinele Chimice Române“, situat la adresa poștală șos. Panduri nr. 71-75, sectorul 5, București, cod LMI B-II-m-B-19321, respectiv se declasează imobilele identificate în documentație cu indicativele C4 și C7, aflate în proprietatea AZADY PRODCOM – S.R.L., situate la adresa poștală șos. Panduri nr. 71, sectorul 5, București”, se arată în Ordinul nr. 2.981 din 10 decembrie 2018 al Ministerului Culturii.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.