La pas prin Sectorul 5. Hotelul Cișmigiu, o bijuterie arhitectonică salvată

Sectorul 5

Sectorul 5 are multe vestigii istorice, așa cum de altfel sunt în toată Capitala, unele adevărate bijuterii arhitectonice, multe însă lăsate să se părăginească și să devină spații pentru edificarea unor „monștri” arhitectonici.

Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5 ne invită să ne cunoaștem istoria și înaintașii care, prin inteligență, credință și patriotism, ne-au lăsat-o moștenire. Astăzi, vom afla povestea Hotelului Cișmigiu.

De la „Palace” la „Cișmigiu”

Hotelul Cișmigiu, numit inițial Palace Hotel, este un edificiu construit în 1912, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta din București, sector 5, la intersecția cu strada Ion Brezoianu. Clădirea este declarată monument istoric.

Arhitectul clădirii a fost Arghir Culina, iar structura de rezistență a fost concepută de inginerul Nicolae Nacu Pissiota. Hotelul avea 200 de camere, fiind considerat hotel de categoria a doua, având și camere cu patru paturi. Familia Pissiota a deținut hotelul până în 1948, când a fost naționalizat de regimul comunist. Cu această ocazie, i-a fost schimbat numele în Hotel Cișmigiu, nume provenit de la Parcul Cișmigiu, situat în apropiere.

Sectorul 5

La intrarea în hotel era situată berăria Gambrinus, însă este vorba de altă berărie decât cea deschisă de Ion Luca Caragiale în 1901, aceea fiind situată pe strada Ion Câmpineanu, vizavi de fostul Teatru Național.

Spaniolii au transformat o relicvă într-o bijuterie

În perioada comunistă, hotelul a fost neglijat de către autorități, degradându-se treptat. După anul 1990, clădirea a fost transformată în cămin pentru studenții Academiei de Teatru și Film. În această perioadă o tânără studentă basarabeancă, Neli Bejan, și-a pierdut viața căzând de la etajul al doilea în casa liftului. În anul 1995, clădirea a fost închisă, interiorul fiind într-o stare avansată de deteriorare.

În anul 2005, firma spaniolă Hercesa a cumpărat Hotelul Cișmigiu, cu intenția de a-l restaura și de a-l transforma într-un apart-hotel de lux de patru stele, având 67 de apartamente dintre care 7 apartamente de tip duplex, situate la ultimul etaj.

 Până la jumătatea anului 2009, lucrările nu începuseră încă, dar au fost demarate la sfârșitul anului 2009.

După o lungă renovare, hotelul Cișmigiu a fost redeschis în anul 2012 și este clasificat la 4 stele.

Un mare inginer și patriot aromân

Inginer școlit la Paris, aromânul Nicolae Pissiota și-a legat numele de Atelierele Grivița, de podul de cale ferata peste râul Buzău, de Hotelul Cișmigiu, dar și de Manastirea Pissiota, ridicată în Prahova cu cele mai scumpe materiale ale vremii și concursul celor mai mari specialiști ai epocii.

Născut în anul 1860 la Hrupiște, lângă Lacul Kastoria, pe teritoriul Greciei de azi, aromânul Nicolae Nacu Pissiota a fost fiul unui crescător de oi și a avut o poveste de viață impresionantă.

Pissota și Culina, veri aromâni, doi făuritori de istorie de la începutul secolului al XIX-lea

În 1911, terenul pe care avea să fie construit Palace Hotel, situat între Hotel Astoria și Cinema Clasic, era deținut de negustorul de blănuri Sigmund Prager. Acesta a vândut terenul inginerului Nicolae Nacu Pissiota, român de origine macedoneană.

În 1912, Nicolae Pissiota a construit unul dintre cele mai impresionante hoteluri ale Bucureștiului de la acea vreme, Palace Hotel. Inginer care studiase la Paris, Pissiota a conceput structura de susținere și l-a desemnat pe vărul său, arhitectul Arghir Culina, să se ocupe de lucrările de organizare și designul hotelului. Culina crease Hotel Luvru (Capitol) de pe Calea Victoriei, iar după 1912 a creat Hotelul Negoiu, Ambasador și Union. Stilul arhitectural al Palace Hotel este eclectism cu neoclasic și elemente Art Nouveau, specifice mișcării care s-a răspândit în Europa la începutul secolului XX.

Arghir Culina a conceput hotelul în formă de „U”, un design specific pentru case urbane și hanuri, astfel permițând creare de curți interioare cu lumină naturală și spații verzi.

Palace Hotel a fost inaugurat în 1913, fiind cel mai modern dintre hotelurile din această zonă a Bucureștiului.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.



Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.