Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) a strâns peste 4.000 de semnături pentru desființarea „taxei de liniște”, impusă de fostul primar Radu Mazăre.
Această ONG are nevoie de 13.000 de semnături pentru a propune Consiliului local un proiect de hotărâre pentru eliminarea taxei.
„De ani buni, firmele din Constanța și Mamaia plătesc așa-numită taxa de liniște. Oamenii de afaceri spun că nu știu de ce o plătesc, din moment ce spargerile și furturile se țin lanț și poliția îi obligă să încheie contracte cu firme de pază private. Asociația Constanța Ia Atitudine a fost curioasă să afle totuși unde se duc cele 6,6 milioane de lei încasate anual din această taxă. Potrivit unui răspuns al Primăriei Constanța la o solicitare oficială a ACIA, Primăria Constanța a încheiat, din acești bani, anul trecut, două contracte importante. Cel mai important are o valoare de 5,07 milioane lei și este încheiat cu SC Conpress Holding SRL, în data de 5 septembrie 2014. Al doilea este încheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 milioane lei și este încheiat în data de 24.10.2014. La SC Conpress Holding SRL unul dintre acționari este Sorin Strutinsky, prieten și coleg de suferință cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu”, susțin reprezentanții asociației.
Miercuri a fost deschis un al doilea punct de strângere de semnături, după cel amplasat la la intersecția dintre bd. Lăpușneanu și str. Soveja. Noul punct este situat în fața magazinuluiTomis. „În ambele locuri, cei care doresc să semneze pentru desființarea acestei taxe impuse de Radu Mazăre și consilierii locali o pot face zilnic, începând de dimineață până după-amiază. Le mulțumesc tuturor celor peste 4.000 de constănțeni care au susținut până acum acest demers”, a declarat Andrei Popescu, președinte ACIA.
Radu Mazăre, alături de consilierii locali, a introdus în anul 2003 „taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanța, Mamaia și Sat Vacanță”. Potrivit hotărârii, aceasta „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor și a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerșetorie, furturi, tâlhărie și prostituție, pentru combaterea comerțului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz și gunoi menajer și pentru prevenirea lipirii de afișe pe fațadele clădirilor, stâlpi și copaci”.
Cetățeanul TV