Kovesi vrea puteri sporite pentru Parchetul European: Aducem mulţi bani bugetului UE!

Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European, votată astăzi de Consiliul UE
Sursa: Google

Laura Codruța Kovesi a ținut un discurs ținut în cadrul comisiei din Bundestag, în Parlamentul Germaniei. În timpul discursului, şefa Parchetului European, a afirmat că în primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au hotărât confiscarea a peste un sfert de miliard de euro.

CITEŞTE ŞI: Cozmin Guşă aruncă BOMBA: Kovesi i-a transmis lui Klaus Iohannis un mesaj de tipul „LET’S GET READY TO RUMBLE!”, iar în bătălia care va urma vor fi multe K.O

Kovezi a cerut multe puteri pentru instituția pe care o conduce, revizuirea regulamentului de funcționare al EPPO și modificarea regulamentului astfel încât să nu mai fie tratată ca „o instituție descentralizată a Comisiei Europene”, motivând că acest lucru nu este compatibil cu independența procurorilor.

„Extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru fondator. Dar oricum avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial”, a declarat Kovesi, care a cerut ca Parchetul European să poată investiga infracțiunile de contrabandă în aceleași condiții în toat cele 22 de state membre EPPO.

4000 de sesizări

Șefa Parchetului European a mai menționat că în primul an de activitate, EPPO a verificat peste 4.000 de sesizări penale, dintre care aproximativ jumătate au provenit de la persoane private. În primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au hotărât confiscarea a peste un sfert de miliard de euro. „Așadar, pui un euro și primești cinci înapoi. Randamentul investiției este masiv și imediat.”, potrivit celor spuse de procurorul-șef.

Kovesi spune că își dorește ca miniștrii de finanțe să ajungă să vadă că EPPO este o instituție a UE care aduce bani direct în visteria lor.

Cea mai recentă estimare a Europol este că numai frauda în materie de TVA în UE costă 50 de miliarde de euro în fiecare an. Conform evaluării EPPO, avem de-a face în principal cu organizații criminale consolidate, adesea implicate și în contrabandă, ceea ce provoacă pierderi suplimentare de venituri din accize.

DISCURSUL

Onorabili deputați, pentru a încheia, permiteți-mi să repet promisiunea pe care am făcut-o acum trei ani: Vreau ca EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii să aibă încredere.

Principiul legalităţii

Principiul nostru principal este că toată lumea este egală în fața legii. Respectăm cu strictețe principiul legalității. Vom respinge orice încercare de a interfera cu oricare dintre investigațiile noastre. Un Parchet European eficient și independent face ca UE să fie mai puternică. Suntem puternici atunci când ne aplicăm principiile în mod consecvent, când ne aplicăm deciziile și legile în mod eficient.

Da, extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru fondator. Dar oricum avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial.

Sunt convinsă că, în prezent, nu există în UE un instrument de drept penal mai bun pentru investigarea și urmărirea penală a încălcărilor măsurilor restrictive ale UE. Sper că am explicat ceea ce avem nevoie pentru a face EPPO mai eficient, pentru a-i desfășura potențialul. Și, încă o dată, mă bazez pe ajutorul dumneavoastră”, a conchis Șefa Parchetului European.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here