Klaus Iohannis a anunțat că nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA

modificarea Codului Penal

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA. El a constatat că două instituţii ale statului au ajuns la concluzii diametral opuse cu privire la propunerea de revocare a şefei DNA, referindu-se la Ministerul Justiţiei şi la avizul negativ dat de CSM propunerii de revocare.

Şeful statului a precizat că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că Ministerul Justiţiei va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui, apreciind că şeful statului “nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA”.

Preşedintele a amintit că în luna februarie ministrul Justiţiei i-a trimis o propunere de revocare a procurorului-şef al DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA, care este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, preşedintele.

”După cum probabil vă amintiţi, după ceva timp, la mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat şi avizul CSM. Avizul CSM însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM, după cum ştim, a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ adiţional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a constatat că, ”în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv Ministerul Justiţiei şi CSM ajung la concluii diametral opuse”.

”Odată sesizat cu propunerea ministrului şi după ce am primit avizul CSM, am solicitat evident departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidenţială o analiză şi câteva propuneri. Acum, analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului şef al DNA, am constatat că autorul raportului – raport care a însoţit propunerea – consideră că acesta este citez «o luare de poziţie» faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce clar induce percepţia că evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa, în cuprinsul raportului, a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, de asemenea, unul dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare ”utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de ministru ca fiind evaluată”.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ