Scandal diplomatic, după interdicția impusă lui Kelemen Hunor de a intra în Ucraina

UDMR leagă moțiunea de cimitir

Ministerul de Externe ungar a anunţat, sâmbătă, că l-a convocat, luni, pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, în legătură cu refuzul autorităţilor ucrainene de a-i permite preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, accesul în Ucraina.

Kelemen Hunor a anunţat că i-a fost refuzată, „fără nicio explicaţie clară”, intrarea în Ucraina, unde intenţiona să participe la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Kelemen Hunor: „Interdicția este valabilă un an și jumătate”

„Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. (..) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicaţie clară. Mi-au comunicat doar, pur şi simplu, că nu pot intra în ţară. În aceste condiţii pot doar să transmit de aici cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor şi simpatizanţilor acesteia şi, în acelaşi timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR.

Bineînţeles, am informat ministrul român de Externe despre incident şi mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi voi cere o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi-au comunicat doar, pur şi simplu, că nu pot intra în ţară”, a mai menţionat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook, precizând că interdicţia ce i-a fost impusă de către autorităţile ucrainene este valabilă timp de un an şi jumătate.

Tamas Menczer: „Inacceptabil”

Într-o declaraţie acordată agenţiei MTI, secretarul de stat în MAE ungar, Tamas Menczer, a calificat drept „inacceptabil” gestul autorităţilor ucrainene, scrie Agerpres.

Kelemen Hunor a declarat aceleiaşi agenţii de presă că el călătorea cu un paşaport diplomatic românesc şi că a informat MAE român despre refuzul intrării în Ucraina, urmând să se adreseze de asemenea ambasadei Ucrainei la Bucureşti pentru explicaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ