Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi, propus oficial pentru conducerea Parchetului Financiar din Franţa

Iohannis, scos din joc de Franța
Foto: Digi24

Procurorul Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, pentru a conduce Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

“Jean-Francois Bohnert este propus pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar (PNF)”, a transmis marţi după-amiază, prin Twitter, Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiţiei.

Jean-Francois Bohnert a fost recomandat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef al Parchetului Naţional Financiar.

În urmă cu câteva zile, Jean-Francois Bohnert anunţa că rămânea candidat pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, din raţiuni procedurale. Oficiali francezi au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul de ştiri Politico.eu că Administraţia de la Paris intenţionează să o susţină pe Laura Codruţa-Kovesi pentru postul de procuror-şef al UE, argumentând că decizia ar contribui la deblocarea procedurilor la Bruxelles şi ar avansa pregătirile pentru începerea funcţionării Oficiului Parchetului European (EPPO), care ar urma să devină operaţional înainte de sfârşitul anului 2020. Însă, la nivel oficial, Franţa nu a trimis încă nicio notificare oficială Consiliului UE privind eventuala schimbare a poziţiei.

Jean-Francois Bohnert a explicat pentru Politico.eu că nu s-a retras din cursă din raţiuni procedurale. “În momentul de faţă, sunt în aceeaşi poziţie (ca Laura Kövesi)”, a declarat el acum câteva zile, referindu-se la faptul că nu ar mai fi susţinut de Paris, la fel cum nu nici Kovesi nu este susţinută de Guvernul României. Ambii candidaţi “nu sunt susţinuţi de propriile ţări, dar din motive diferite”, a notat Bohnert, precizând că rămâne în cursă din raţiuni procedurale. “Comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a spus Bohnert. Al treilea candidat este Andrés Ritter, din Germania.

Preşedinţie: Emmanuel Macron i-a promis lui Klaus Iohannis că o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică desfăşurată recent, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului european şi o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie, a anunţat Administraţia prezidenţială. “Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcţia de procuror-şef european. În virtutea bunei colaborări şi a bunei înţelegeri între cei doi şefi de stat, Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe doamna Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European”, a transmis Administraţia prezidenţială din România.

Preşedinţia Franţei nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Financial Times: Franţa o va susţine pe Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al UE

Franţa a decis să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului Uniunii Europene, au afirmat surse oficiale franceze şi române citate de cotidianul Financial Times.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române. Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit învingător luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a fi susţinută Laura Codruţa Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană, dat fiind că încă nu există niciun post alocat Europei de Est; de asemenea, decizia evidenţiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept şi în favoarea eforturilor Laurei Codruţa Kovesi de a susţine aceste principii în România. “Decizia va permite şi constituirea rapidă a Parchetului european, pe care noi l-am susţinut activ”, a declarat oficialul francez.

Eurodeputatul român Dacian Cioloş, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul UE, a declarat pentru Financial Times că Parisul va anunţa oficial susţinerea pentru Laura Codruţa-Kovesi în următoarele zile. “Guvernul francez va informa Consiliul UE în viitorul apropiat că va decide să o susţină pe Laura Kovesi şi sper că acest lucru va deschide drumul pentru o hotărâre în acest sens”, a declarat Cioloş.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ