Iulian Iancu: România e sub cod roşu la alimentarea cu apă caldă şi căldură în sistem centralizat

Iulian IancuRomânia este sub cod roșu în privința alimentării cu apă caldă și căldură în sistem centralizat iar noua lege a energiei termice reprezintă cel mai sensibil subiect de pe agenda energetică a țării, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

„Noua lege a energiei termice este cel mai sensibil subiect din domeniul energetic de azi, respectiv alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Cred că azi suntem în cod roșu privind alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat în România. Suntem cu apa undeva foarte aproape, la vârful nasului, și foarte, foarte aproape de a ne scufunda”, a spus Iulian Iancu.

Deputatul a subliniat că în ultimii trei ani consumul de energie termică a scăzut cu 50% și că în prezent mai sunt în funcțiune, sigur, 44 de sisteme centralizate. „În România, erau 101 sisteme centralizate în funcțiune, 107 operatori, 1.359 apartamente și cinci milioane de consumatori, în mai 2010. Astăzi sunt 69 de sisteme, din care sigur în funcțiune 44. În 1990 erau 241. Până în 2010 au fost investite 500 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului (transport, distribuție, modernizarea generării) și 500 milioane de euro ajutoare de căldură și subvenții. În 2010 factura la încălzire era de 0,8 miliarde de euro. An de an au crescut ajutorul, pierderile, prețul și a scăzut consumul. În ultimii trei ani consumul a scăzut cu 50%. Deci colaps! Cod roșu, dar cred că roșu nu mai este e o culoare care să se potrivească situației grave în care ne aflăm”, a precizat Iulian Iancu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here