ITALIA. O româncă a câștigat un „Oscar” în agricultură

Mihaela Dinică
Mihaela Dinică

Mihaela Dinică, în vârstă de 36 de ani, fostă muncitoare într-o fabrică, trăiește și crește acum găini în Monteriggioni, o comună cu 10.000 de locuitori din provincia Siena (Toscana), relatează Il Fatto Quotidiano.

„Sper să fiu un exemplu pentru mulți, în special pentru femei”, a spus ea după ce a fost desemnată câștigătoare a premiului ”Oscar Green 2022”, care subliniază munca celor care promovează produsele locale în Italia.

„Am decis să-mi schimb viața în 2020, în perioada de izolare. Am vrut să am un loc de muncă al meu”. Și-a părăsit locul de muncă pentru a-și investi toate resursele în ferma și în afacerea sa agroturistică.

Totul a început cu pandemia.

”Am început să lucrăm imediat ce s-a terminat izolarea, cumpărând animale și echipamente, ajutată doar de familia mea”, spune ea. Mihaela se consideră norocoasă, pentru că familia ei a fost întotdeauna de ajutor. Spre deosebire de stat, adaugă ea, „care nu m-a ajutat în niciun fel până acum”.

De fapt, cele mai mari dificultăți au fost cele economice: „Ajutorul vine doar pentru marile companii”, explică ea, „cele mici trebuie să-și suflece mânecile și să facă totul singure. Este un adevăr trist pentru mulți”.

Mihaela s-a născut în România și se află în Italia de 20 de ani. ”Am o educație de clasa a opta. Am început lucrul la 18 ani”, spune tânăra.

Ferma ei are acum o suprafață de zece hectare și are peste 300 de animale, inclusiv 200 de găini, un cal, doi măgari, trei alpaca, rațe, prepelițe și păuni.

Producția include ouă, usturoi, legume de sezon. Ziua începe cu îngrijirea animalelor, hrănirea găinilor, curățarea lor și, de ce nu, zâmbește Mihaela, „cu câteva momente pentru a se bucura de compania lor”. Să lucrezi printre animale este „un lucru frumos”, adaugă ea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.