ITALIA. Câți ani trebuie să lucrezi în domeniul casnic pentru a primi pensie

FOTO: sabinevanerp/Pixabay.com
OTO: sabinevanerp/Pixabay

Mai multe categorii de lucrători din Italia, printre care și cei care activează în domeniul casnic, precum menajere, bone sau asistente familiale, pot primi pensie dacă au plătit contribuții minim 5 ani în sistemul de asigurări sociale italian.

Este vorba de pensia pentru limita de vârstă și poate fi solicitată doar de pesoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, potrivit La legge per tutti.

Pensia pentru limită de vârstă, cu 5 ani de contribuții, nu poate fi obținută la orice vârstă și nici măcar la vârsta obișnuită de pensionare care este egală cu 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Această pensie poate fi primită începând cu vârsta de 71 de ani. Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

De asemenea, cetățenii români vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat cinci – zece ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu acte în regulă (cu contract de muncă).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here