Istoria la pas în Sectorul 5. Statuia lui George Enescu din București

sectorul 5

Unul dintre cele mai cunoscute monumente din sectorul 5 și din București este statuia marelui compozitor, violonist și pianist român George Enescu.

Situată în parcul din fața Operei Naționale, monumentala statuie este realizată în bronz de un alt mare artist român, sculptorul Ion Jalea, și a fost inaugurată în 29 septembrie 1971. Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului 5 se mândrește cu celebrul monument, tot așa cum se mândrește cu activitatea prodigioasă a Operei Naționale, pe care, de altfel, o și susține.

CITEȘTE ȘI Istoria la pas în Sectorul 5. România a cinstit mereu „eroii sanitari din prima linie”

Ion Jalea, omagiu lui Enescu

Statuia, așezată pe un soclu de marmură de mică înălțime, cca. 30 cm., mai degrabă o treaptă, îl înfățișează pe muzicianul George Enescu, stând într-un fotoliu, într-o atitudine meditativă. Lucrarea este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Monumentul este situat în inima Bucureștilor, pe peluza din fața Operei Naționale, de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 50 din sectorul 5.

Cum spuneam, monumentul dedicat lui George Enescu a fost realizat de către sculptorul român Ion Jalea, fiind amplasat la 29 septembrie 1971 în Piața Operei din București. Statuia îl reprezintă pe George Enescu, n.19 august 1881 – d. 4 mai 1955, compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor român.

Enescu, artist al lumii

George Enescu este considerat cel mai important muzician român, cu o mare notorietate mondială, ale cărei opere sunt cunoscute și interpretate pe marile scene ale lumii.

Cele mai cunoscute lucrări ale lui George Enescu datează din primii ani ai începutului de secol XX. Printre acestea se numără cele două Rapsodii române, Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major, sau Simfonia în Mi bemol major. George Enescu a fost membru activ al Academiei române și cavaler al Legiunii de Onoare a Franței.

Ion Jalea, erou al Primului Război Mondial

Sculptorul Ion Jalea (foto), n. 19 mai 1887, Casimcea, Tulcea, – d. 7 noiembrie 1983, București, a fost membru titular al Academiei Române.

A luptat în Primul Război Mondial și și-a pierdut mâna stângă în luptă, fiind nevoit să sculpteze toată viața doar cu dreapta.

sectorul 5

După ce absolvă în 1908 Școala de Arte și Meserii, Jalea urmează cursurile Academiei de Arte Frumoase din București, avându-i profesori pe alți “uriași” ai artelor românești, sculptorii Frederik Storck și Dimitrie Paciurea. Își desăvârșește formația artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. Obține Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris și de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) și – în același an – titlul de Artist al Poporului.

Din 1956 a funcționat ca președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Ion Jalea – autorul a zeci de monumente în întreaga țară

Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realității – în special a figurii umane – și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanență glorificarea unor fapte sau personalități semnificative din experiența istorică.

O sinteză a înzestrării sale, a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric, a științei împăcării tensiunilor dinamice și statice ne oferă compoziția “Arcaș odihnindu-se”, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926 .

De la Hercule la Mircea cel Bătrân

Printre multele lucrări monumentale ale lui Ion Jalea, se numără: “Lupta lui Hercule cu Centaurul” (1925) Statuia lui Spiru Haret, executată în 1935 de Ion Jalea din marmură de Carrara, “Carmen Sylva Regina Elisabeta a României”, în Constanța, compozițiile alegorice „Căderea îngerilor” și „Căderea lui Lucifer”, expuse în 1915 la a XV-a Expoziție a Tinerimii Artististice.

De asemenea, Monumentul eroilor ceferiști, realizat în 1923 împreună cu Cornel Medrea și amplasat lângă Gara de Nord din București, statuia „Lupta lui Hercule cu Centaurul”, amplasată în Parcul Herăstrău din București și datată 1925, statuia lui Spiru Haret, dezvelită în 1935 în București, busturile lui Mihai Eminescu și al lui Octavian Goga, amplasate în 1943 în Rotonda scriitorilor în Parcul Cișmigiu din București.

Iar la Tulcea există statuia ecvestră a lui Mircea cel Bătrân, turnată în bronz, dezvelită în Piața Republicii la data de 1 decembrie 1972. Domnitorul este reprezentat călare, în armură de cavaler-oștean, într-o poziție statică și cu privirea spre interiorul țării.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.