Istoria familiei marii artiste Corina Chiriac, expusă la muzeu

corina chiriac

La Muzeul Naţional de Istorie a României poate fi vizitată, în perioada februarie – martie, expoziţia „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, care pune în valoare donaţia făcută muzeului de către marea artistă în septembrie 2021.

Sunt expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generaţii, documente ale bunicilor materni, portrete de familie, precum cele ale tatălui artistei, Mircea Chiriac, profesor şi compozitor, sau cel al mamei Corinei Chiriac, Arşaluiz-Eliza Calaigian, căsătorită Chiriac, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Bucureşti şi profesoară la Conservator.

Mai poate fi văzut Trofeul Cerbul de Aur, obţinut la ediţia din 1971 a concursului internaţional, o rochie de stambă, pe care Corina Chiriac a purtat-o la admiterea la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică şi o harpă primită cadou în copilărie de la tatăl său, compozitorul Mircea Chiriac.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectele dragi ale solistei donate Muzeului Naţional de Istorie a României.

Actul de donație

Interesant este și actul de donaţie al străbunicului Corinei Chiriac, pentru bunica ei, când s-a măritat la 1915.

Sunt lucruri rare, pentru că sunt documente scrise de mână, cu timbru sec, cu ştampilă, cu timbru de poştă, cum se făcea odată.

Un alt document e şi mai vechi, din partea familiei tatălui, de la 1911, breasla meseriaşilor din Buzău, unde, la un moment dat, străbunicul său ajunsese preşedintele breslei.

Poate fi văzută şi o diplomă de absolvire a pensionului de pedagogie din Turcia, al 1901, aparţinând bunicii materne, armeancă refugiată din Armenia.

Cu documentul de absolvire a venit în România ca să profeseze, ca pedagog. Ea a înfiinţat o şcoală pentru copiii armenilor refugiaţi din Turcia după genocidul din 1915, care a funcţionat pe lângă actuala Biserică Armeană.

Paşaportul bunicului, certificatul de naştere al tatălui, diplomele şi medaliile acestuia sunt tot atâtea documente care fac parte din istoria familiei sale, întinsă pe trei generaţii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here