Israelul relaxează măsurile: Românii, în continuare interzişi

Israelul a anunţat că îşi redeschide parţial graniţele şi că pot intra în ţară cel mult o mie de persoane pe zi, dacă acestea vin din oraşe precum New York, Frankfurt, Paris, Londra, Kiev, Toronto sau Hong Kong.

România nu se regăseşte pe lista israeliană întrucât se află în continuare în zona roşie COVID pentru Israel. În consecinţă, TAROM a anunţat că a anulat toate cursele către Israel, între 7 şi 20 martie.

După jumătatea lunii martie, numărul străinilor care vor putea intra în ţară ar putea creşte la 3.000 pe zi, iar atunci va fi actualizată şi lista locurilor de unde pot zbura aceştia spre Israel.

Redeschiderea este şi una internă. Barurile şi restaurantele pot primi clienţi, dar în multe locuri e nevoie de certificatul verde care dovedeşte că persoanele respective s-au vaccinat.

Barurile pot primi clienţi

Premierul Benjamin Netanyahu a marcat momentul luând masa la un restaurant: „Noroc! Cu paşapoartele verzi restaurantele revin la viaţă, încă trebuie să fim vigilenţi, să ne protejăm singuri, trebuie să purtăm mască, să păstrăm distanţa prevăzută, distanţarea fizică, dar suntem pe cale să depăşim criza, nu mai e mult. Mai trebuie să avem câteva sute de mii de oameni vaccinaţi, mai ales cei de peste 50 de ani, şi trecem de prima fază, reuşim, vom reuşi. Încă nu suntem acolo, dar vom ajunge!” a declarat premierul.

Noile măsuri de ieşire din izolare luate în Israel vin şi în contextul în care peste 15 zile vor avea loc alegeri naţionale. Este al patrulea scrutin în mai puţin de doi ani. Ultimele sondaje creditează pe primul loc partidul premierului, Likud, de dreapta, dar fără a avea suficient sprijin pentru a forma un guvern cu aliaţii săi, o situaţie ce deja blochează de doi ani scena politică a ţării.

Jumătate din populaţie, vaccinată

Măsurile de relaxare, validate sâmbătă seara de guvern, erau foarte aşteptate de israelieni, după ieşirea progresivă a ţării din a treia sa carantină, la mijlocul lunii februarie, devenită posibilă în urma unei campanii accelerate de vaccinare în masă. Mai mult de jumătate dintre cei 9,3 milioane de israelieni au primit o primă doză a vaccinului Pfizer/BioNtech, la care Israelul are un acces privilegiat în cadrul unui acord de comunicare a datelor biomedicale asupra efectelor vaccinării. Circa 40% din israelieni au primit şi a doua doză de vaccin.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.