Arhiepiscopul Teodosie l-ar fi elogiat, la slujbe, pe candidatul naționalist și rusofil Călin Georgescu. Deși, așa cum spune și el, funcția îi interzice să comenteze evenimente politice, acesta a susținut că Georgescu era „mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician”.
CITEŞTE ŞI: teodosiePrimarul din Târgu Mureș este acuzat că a luat opere de artă drept mită. A fost reținut de DNA
„Fac asta pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, el are un temperament echilibrat, nu ridică niciodată vocea și nu se dezminte.
Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”, a spus Teodosie, conform Le Figaro, într-un articol dedicat alegerilor din România, preluat de G4Media.ro.Arhiepiscopul împărtășește poziția unei părți a românilor care nu vor susținerea refugiaților ucraineni.„Oamenii de aici sunt îngrijorați pentru că Biden le-a ordonat să se lipsească de ei pentru a ajuta Ucraina. De aceea apreciez că Călin Georgescu, ca și Donald Trump, are curajul să vorbească despre pace”, spune Înaltul Prelat.
Acuzaţii la Lasconi
În schimb, Teodosie o acuză pe Elena Lasconi că dorește „să semene război și moarte” prin susținerea continuării ajutorului pentru autoritățile de la Kiev.
„Nu trebuie să ne temem de Vladimir Putin”, spune el, „care este un om al împăcării, precum și un constructor de biserici”.Când i se atrage atenția că președintele rus a ordonat totuși invazia pe scară largă a Ucrainei, Teodosie evită problema și dă vina pe „cel rău”. În opinia sa, victoria lui Călin Georgescu ar fi trebuit să rezolve aceste neînțelegeri. „Acesta este un moment istoric”, spune el.Teologul Vasile Bănescu, care a fost până acum câteva luni purtător de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române, susține că numeroși preoți și mai mulți înalți demnitari religioși îl susțin mai mult sau mai puțin deschis pe Călin Georgescu.
„Acest candidat a reușit să treacă drept apărătorul unei Biserici care se simte amenințată de o formă de ultraprogresism, din care activismul LGBT este cea mai spectaculoasă manifestare. Dar preoții care îl susțin uită că este un sacrilegiu să te folosești de Dumnezeu ca agent electoral și refuză să vadă că ideile lui Georgescu nu au de fapt prea mare legătură cu valorile creștine.”În ajunul celui de-al doilea tur, Patriarhia a declarat că Biserica are obligația de neutralitate și și-a exprimat „angajamentul ferm față de aderarea României la Uniunea Europeană”.Al doilea tur al alegerilor prezidențiale nu a mai avut loc, după decizia CCR de anulare a întregului scrutin, în condițiile desecretizării unor documente discutate de CSAT, care arată modul în care Georgescu a profitat de sprijin și finanțare care ar putea încălca legea din România.
Cetățeanul TV