De Bunavestire, luni, 25 martie 2024, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a emis primele declarații publice cu privire la procesul inițiat împotriva Universității Ovidius Constanța pentru recuperarea salariilor la care ar fi avut dreptul în calitate de profesor titular al Facultății de Teologie.
CITEŞTE ŞI: Interlopul văzut la conferinţa Dianei Şoşoacă A RĂBUFNIT: Nu am niciun amestec!
Întrebat de presă despre acest proces și despre suma solicitată în dosar, care se ridică la 158.000 de lei, aproximativ 30.000 de euro la cursul actual, arhiepiscopul Tomisului a subliniat că din salariul primit de la universitate făcea donații către cei săraci, inclusiv achitându-le taxele de școlarizare studenților care nu își permiteau să le plătească.
„Este un drept, pentru că a fost totul tendențios. Au desființat o regulă pe care o aveau cu o lună înainte ca să nu mi se prelungească”, a explicat ÎPS Teodosie referitor la acest proces.
„Eu, cu salariul meu, făceam milostenie: studenților săraci le plăteam taxele, salariul îl dădeam pentru săraci. Nu mi-am folosit salariul pentru mine niciodată! Și iată, eu am predat, mi-am făcut munca, dar fără plată! Trebuie să îmi plătească, să dau din nou săracilor, pentru că așa se cuvine”, a mai precizat ÎPS Teodosie, adăugând că banii solicitați în proces vor merge către ajutorarea săracilor, citat de Ziua de Constanța.
Despăgubirile sunt drepturi salariale
Suma solicitată în proces de către ÎPS Teodosie reprezintă drepturile salariale ce i s-ar fi cuvenit pentru anul universitar 2021-2022, dar și o reparare a prejudiciului moral suferit.
Solicitările au fost formulate în decembrie 2023. La momentul înregistrării dosarului, prin cererea de chemare în judecată, ÎPS Teodosie solicitase repunerea în termenul de a se soluționa cererea arhiepiscopului cu privire la calitatea de titular al Facultății de Teologie din cadrul UOC Ovidius, dar și amendarea instituției pe zi de întârziere, pentru neexecutarea hotărârii definitive pronunțate anterior în cauză de către Curtea de Apel Constanța.
Recent, arhiepiscopul Tomisului a formulat o cerere modificatoare a acțiunii inițiale, prin care a solicitat și repararea prejudiciului cauzat prin faptul că repunerea în termenul de soluționare a cererii inițiale de menținere a calității de titular al Facultății de Teologie nu se mai poate realizat. Astfel, prejudiciul solicitat în proces se ridică la 158.000 de lei, reprezentând drepturile salariale ce i s-ar fi cuvenit pentru anul universitar 2021-2022, dar și o componentă morală.
Procesul va începe la Tribunalul Constanța la data de 18 aprilie 2024. Decizia pe care o vor pronunța judecătorii de la Tribunal va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel Constanța.
Cetățeanul TV