Dăncilă va merge la Bruxelles. Premierul va discuta despre propunerile României privind funcția de comisar european

Guvernul Dăncilă a găsit soluția pentru a emite ordonanţe de urgenţă în condițiile în care nu are trei miniștri
Foto: Wall-Street.ro

Prim ministrul României, Viorica Dăncilă, a anunțat că va face o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre propunerile privind funcția de comisar european. La postul de televiziune Antena 3 premierul a dezvălut faptul că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis despre vizită și despre cele două nominalizări. Cele două propuneri au fost criticate de reprezentanții opoziției.

Propunerile României pentru funcția de comisar european sunt social democrații Dan Nica și Rovana Plumb. Cele două nume au fost prezentate președintelui Comisiei Europene într-o scrisoare redactată și trimisă de Guvernul român în urmă cu două zile. Teoretic, din cei doi politicieni Ursula von der Leyen va alege viitorul comisar european care va reprezenta România.

Cele două propuneri, criticate de reprezentanții opoziției

Viorica Dăncilă a anunțat că nominalizările au fost făcute pe principiul „un comisar bărbat, un comisar femeie”. Propunerile au fost criticate vehement de reprezentanții opoziției care au declarat că Dan Nica și Rovana Plumb au un trecut care nu le permite obținerea unor funcții importante în Uniunea Europeană.

De asemenea, fostul europarlamentar social democrat, Ioan Mircea Pașcu, a scris un mesaj pe Facebook prin care îi avertizează pe candidații la funcția de comisar european că poziția nu beneficiază de imunitate, așa cum se întâmplă în cazul parlamentarilor și europarlamentarilor. „Aviz amatorilor: functia de comisar nu beneficiază de imunitate, doar cea de europarlamentar beneficiază!”, a scris Mircea Pașcu pe rețeaua de socializare.

Numele lui Nica și Plumb au apărut în mari dosare de corupție instrumentate de procurori din România. Comisarii europeni vor fi anunțați la toamnă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here