Ion Rădoi îşi vrea averea înapoi! Războiul cu DNA

Ion Rădoi, liderul de sindicat al Metrorex
Ion Rădoi, liderul de sindicat al Metrorex

Ion Rădoi, liderul Sindicatului Liber Metrou, este așteptat asăzi la Curtea de Apel București pentru a cere ridicarea sechestrului asigurator instituit în Dosarul spațiilor comerciale ilegale din stațiile de metrou.

CITEŞTE ŞI: Afaceristul Remus Rădoi, zis Codiţă, reţinut

Conform DNA, firma controlată de Ion Rădoi deține 14 imobile în valoare de peste un milion de euro, toate în orașul Bușteni. Prejudiciul pentru care este acuzat Rădoi depăşeşte 2 milioane de euro. Ion Rădoi a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi acţionat legal în scopul apărării drepturilor sindicaliştilor, ci punând presiune socială şi politică asupra unor miniştri astfel încât să îşi protejeze interesele financiare, prin nedesfiinţarea spaţiilor comerciale de la metrou.

Pe data de 18.07.2022, Tribunalul București a menținut măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA în acest dosar, însă decizia a fost contestată de Ion Rădoi, Elena Claudia Minea și de firma conrolată de cei doi, Sindomet Servcom SRL, pe rolul Curții de Apel București.

Sindicaliştii îl susţin

Cum la termenele de judecată vin zeci de sindicaliști să-l susțină pe Ion Rădoi, Ziare.com a consultat motivarea decizie Tribunalului București din data de 18.07.2022 pentru a vedea de ce strigă oamenii acestuia în fața instanței. Sunt vocali pentru că DNA a pus sechestru inclusiv pe o parte din imobilele din Bușteni, unde aceștia primeau bilete de vacanță de la Ion Rădoi.

Din documentul citat reiese că firma controlată de Ion Rădoi deține 14 imobile în valoare de 1.109.111 euro, toate în orașul Bușteni. Suma pe care DNA a pus sechestru este doar jumătate din prejudiciul reținut în cauză, adică 2.023.397 de euro.

Ion Rădoi este trimis în judecată pentru săvârșirea unei presupuse infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, iar concubine acestuia, Elena Claudia Mina, este trimisă în judecată pentru o presupusă faptă de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat. Cei doi ar fi acționat în acest mod pentru a determina prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de la metrou.

Iată ce prevede articolul 13 din Legea nr. 78/2000:

„Fapta persoanei care îndeplineste o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Sindomet Servcom, firma deținută de sindicatul de la metrou condus de Ion Rădoi, a încasat timp de 18 ani zeci de milioane de lei din contractul cu Metrorex care permitea închirierea spațiilor din toate stațiile, pentru activități comerciale.

Lista imobilelor pe care procurorii DNA au pus sechestru în dosarul lui Rădoi

Ce bunuri are

Prin ordonanța procurorilor DNA din data de 13.12.2021, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra următoarelor bunuri imobile aparținând Sindomet Servcom SRL, până la concurența sumei de 10.000.000 lei:

Imobil în suprafață de 5.813,6 mp, situat în oraș Bușteni, evaluat la 456.716,4 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în complex hotelier, tip D+P+E, cu suprafața utilă de 781 mp, evaluat la 163.229 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în teren intravilan în suprafață de 1.191 mp, evaluat la 93.564,96 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în vilă, cu suprafața construită la sol de 279 mp, evaluat la 58.311‬ euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în teren intravilan în suprafață de 1.057 mp, evaluat la 83.037,92 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în vilă, cu suprafața construită desfășurată de 1.455 mp, tip D+P+E1+E2, evaluat la 304.095‬ euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în teren intravilan în suprafață de 1.183 mp, evaluat la 92.936,48 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în restaurant, cu suprafața construită de 194.50 mp, evaluat la 103.863 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în magazie, cu suprafața construită de 78.15 mp, evaluat la 6.799,05 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în teren intravilan în suprafață de 373 mp, evaluat la 29.302,88 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în construcție locuințe în suprafață de 88 mp, evaluat la 16.419,04 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în construcții anexă în suprafață de 20 mp, evaluat la 1.740 euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în construcții anexă în suprafață de 15 mp, evaluat la 1.305‬ euro.
Imobil în Bușteni, deținut în cotă de 1/1, constând în construcții anexă în suprafață de 5 mp, evaluat la 435 euro.

Acestea sunt o parte dintre imobilele folosite de Ion Rădoi în scopul de a-i determina pe angajații Matrorex care făceau parte din sindicatul lui să-i asculte ordinele. Ei primeau bilete de concediu în aceste locații din Bușteni.
Ion Rădoi, deferit justiției pentru folosirea influenței și șantaj

Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 18.04.2022, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi de şantaj, potrivit unui comunicat al DNA.

Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de USLM), este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (7 acte materiale) şi şantaj.

Iubita lui Ion Rădoi, Elena Claudia Mina, în calitate de administrator al unor societăţi comerciale, este acuzată de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite (3 acte materiale).
Acuzațiile procurorilor DNA pentru Ion Rădoi și pentru iubita sa

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care Rădoi şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea de lider sindical pentru a obţine foloase necuvenite din exploatarea şi administrarea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

„Influenţa şi autoritatea în calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, spun anchetatorii.

DNA precizează că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou care se pretau la organizarea de activităţi comerciale, în scopul obţinerii de profit.

În realitate, arată procurorii, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat.

Drept exemplu, mai spun anchetatorii, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiţii, menţionează DNA, invocând existenţa unui litigiu cu Metrorex, Sindomet Servcom SRL ar fi refuzat să predea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.

„În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Ion Rădoi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune. Ulterior, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Rădoi s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale, ce ar funcţionau ilegal din luna septembrie 2018. În unele dintre activităţi, Ion Rădoi ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate”, se susţine în comunicat.
În ce constau acuzațiile de șantaj reținute în sarcina lui Rădoi

Concret, afirmă procurorii, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, miniştri succesivi ai Transporturilor (care aveau dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL), secretari de stat şi reprezentanţi ai Metrorex (ca şi reprezentanţi decizionali în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex), să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, inculpatul ar fi recurs la mijloace nelegale, în afara dialogului social legal, între care:

constrângeri prin ameninţări cu dezvăluiri a unor fapte compromiţătoare, care în realitate nici nu s-ar fi întâmplat;
exercitarea de presiuni sociale asupra miniştrilor succesivi în funcţie prin folosirea şi angrenarea angajaţilor în greve şi proteste nelegale;
mobilizarea salariaţilor prin răspândirea de informaţii false privind concedierea şi nepunerea în circulaţie a trenurilor din lipsă de personal, oprirea circulaţiei în afara unui cadru onest şi de bună-credinţă cu partenerii sociali;
înregistrări ale discuţiilor cu partenerii sociali - reprezentanţi ai ministerului (miniştri, secretari de stat) şi ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fără a le aduce la cunoştinţă acest fapt, înregistrări deţinute de inculpat ca un mijloc de control.

Ce spune DNA

Conform DNA, Rădoi nu ar fi acţionat de o manieră legală, în scopul apărării drepturilor sindicaliştilor, ci punând presiune socială şi politică asupra unor miniştri astfel încât acesta să îşi protejeze interesele financiare, prin nedesfiinţarea spaţiilor comerciale de la metrou.

Mai mult, spun anchetatorii, acesta şi-ar fi folosit autoritatea şi în raporturile cu ceilalţi lideri şi membri de sindicat, pentru a-i determina să nu respecte ordinul/dispoziţia directorului general al Metrorex (ameninţări cu realizarea unor liste cu angajaţii care nu îl sprijină în acţiunile sale pentru a nu mai beneficia de drepturi sindicale – bilete concediu la Zamora, Caraiman (Buşteni) şi la mare, ameninţări cu efectuarea unor liste de angajaţi pentru a fi daţi afară din sindicat şi de la locul de muncă în situaţia în care directorul ar pleca din funcţie, ameninţări cu divulgarea înregistrărilor pe care le deţine, ameninţări cu procese).

„La 25/26 martie 2021, Ion Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transportului şi Infrastructurii să acorde în continuare firmei SC Sindomet Servcom SRL drepturile de a folosi spaţiile comerciale ocupate în mod abuziv, în scopul de a dobândi în mod injust foloase patrimoniale pentru Sindomet Servcom şi pentru comercianţii de la metrou. Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA) să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către Sindomet (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, se precizează în documentul trimis pe masa judecătorilor.

DNA informează că, prin faptele descrise, s-ar fi generat următoarele foloase necuvenite pentru Sindomet Servcom, care ar fi dobândit, în afara unui cadru legal contractual, venituri de peste 10 milioane lei (10.391.843 lei), pentru societate şi pentru comercianţi Sindomet Servcom ca urmare a exploatării spaţiilor comerciale după expirarea contractului de asociere şi pentru o firmă controlată de fiul lui Ion Rădoi – venituri de 86.400 euro fără TVA din subînchirierea a unui spaţiu situat într-o staţie de metrou unui retailer (după septembrie 2018 şi până în 2021).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here