Fostul președinte Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani, și-a amintit, într-un podcast al fostului său consilier și fost ministru al culturii, Ionuț Vulpescu, că Nicolae Ceaușescu voia să transforme România pe modelul Coreei de Nord condusă de Kim Ir-sen, după vizita făcută în 1971.
CITEŞTE ŞI: Ion Iliescu, vizitat de un medic curant: Ce a păţit fostul preşedinte
Iliescu, care a fost promovat în acea perioadă de Ceaușescu, mers în Coreea de Nord cu fostul dictator. „Am fost în Coreea. Ceaușescu a fost sedus, fascinat și entuziasmat: atunci modelul Kim II Sung (n.red. Kim Ir-sen) i-a surâs. Ba chiar mi-a spus într-o discuție privată: «Ăsta parcă e Buddha». Mi-am dat seama atunci că ideea puterii depline îl cucerise. În 1970 se sărbătoreau 15 ani de la terminarea războiului din Coreea. Phenian era deja istorie: societatea era săracă, poporul foarte harnic, curat, fără cerșetori. Orice aș fi explicat însă despre Coreea dezumanizantă nu era suficient pentru a convinge că nu e o cale corectă pentru noi”, a povestit Iliescu.
Fostul șef de stat a adăugat că decăderea comunismului în România a început de la jumătatea anului 1971, după vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord. „Tezele din Iulie au readus cenzura și au blocat deschiderea importantă a ultimilor ani din zona culturală. Ceaușescu dădea semne de frică. Acuza reprezentanții învățământului de liberalism burghez, nici Mircea Malița nu a ieșit nemustrat din ședință, comunicarea și circulația au început să fie închise, controlul plecărilor peste granițe tot mai aspru”, a spus Iliescu.
Economie închisă
El și-a adus aminte că 1971 „a fost și debutul autarhiei” în România, adică o economie închisă, care se bazează exclusiv pe resursele proprii, fără a participa la schimburi comerciale internaționale. „Ceaușescu a izolat România sub pretextul unui popor capabil care nu are nevoie de importuri, și foarte curând a fost lansată teza potrivit căreia independența politică nu poate fi confirmată decât de independență economică, însemnând absența datoriilor străine. Însă marea decădere era socială și morală: devenisem un stat panopticist, în care securitatea contribuia, fiind ochiul soților Ceaușescu în intimitatea celor indezirabili, la o societate închisă. În felul său, 1971 a fost vestea bună din mijlocul unui infern: Ceaușescu începea să dispere și să cadă, suferințele aveau să fie tot mai mari, dar nu mai rămâneau, și la vremea aceea nu știam încă, decât 18 ani până la marea libertate”, a spus fostul președinte.
Iliescu a mai afirmat că glumele care se fac pe rețelele sociale despre vârsta lui și apropierea decesului nu îl deranjează, cât timp au umor, „adică sunt inteligente”. „Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente”, a spus Ion Iliescu.
Ion Iliescu a împlinit duminică, 3 martie, vârsta de 94 de ani. El s-a retras din viața publică în ultimii ani și locuiește în aceeași vilă din cartierul Primăverii unde a stat după Revoluție. Iliescu a avut trei mandate de președinte al României: 1990-1992, 1992-1996 și 2000-2004.
Cetățeanul TV