Iohannis va discuta despre aderarea României la Schengen în Consiliul European

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 13 decembrie 2022, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii decembrie, a Președinției cehe a Consiliului UE.

CITEŞTE ŞI: Austria ne sfidează din nou: Ambasadorul nu a venit la întâlnirea cu Iohannis!

În cadrul întrevederii au fost abordate, în principal, teme de actualitate ale agendei europene, inclusiv în perspectiva Consiliului European din data de 15 decembrie 2022.

Președintele României a adresat felicitări Președinției cehe a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă extrem de dificilă, marcată de evoluția războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și de consecințele complexe ale acestuia.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România a continuat, pe tot parcursul acestui an plin de provocări, să contribuie în mod concret la securitatea Uniunii Europene și a cetățenilor săi, înțelegând încă de la început că, în acest context complicat, datoria statelor europene este de menținere a unității, de susținere reciprocă și de solidaritate.

Blocajul României

Pe acest fond, Președintele României s-a referit la blocajul regretabil și nejustificat al aderării României la spațiul Schengen, care este contrar acestor principii și realităților demonstrate prin date solide și rapoarte ale Comisiei Europene care atestă rezultatele extrem de pozitive ale României în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și controlarea migrației ilegale. Mulțumind tuturor partenerilor europeni care au sprijinit eforturile României în mod corect și într-un spirit european, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat hotărârea țării noastre de a găsi soluții pentru a depăși acest blocaj și de a atinge obiectivul de a deveni membru Schengen cât mai curând posibil. A informat, de asemenea, că va ridica subiectul la Consiliul European din această săptămână.

Referitor la situația din Ucraina, Președintele României a subliniat necesitatea menținerii sprijinului european pentru acest stat pe toate palierele, mai ales financiar, pentru cât timp va fi nevoie, inclusiv în etapa de reconstrucție. Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la sprijinul oferit de România pentru Ucraina pe multiple paliere, evidențiind planul umanitar, direct și prin centrul logistic de la Suceava, alături de acțiunile de facilitare a tranzitului a peste 10 milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele mondiale.

De asemenea, Președintele României a arătat că agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei a demonstrat importanța strategică a relației transatlantice pentru continentul european.

Având în vedere provocările complexe cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru menținerea sprijinului Uniunii Europene pentru acest stat, referindu-se în mod special la criza energetică și la eforturile României de asigurare a până la 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.

Totodată, Președintele României a arătat că securitatea energetică și asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori trebuie să rămână priorități ale agendei europene, salutând rezultatele obținute până în prezent pe linia reducerii dependenței de Rusia, a identificării de resurse alternative și a interconectărilor. De asemenea, a subliniat că eforturile trebuie să continue, fiind necesare atât măsuri precum un mecanism eficient de corecție a prețului gazului, cât și măsuri pe termen lung, printr-o reformă structurală a pieței care să limiteze impactul prețului gazului asupra prețului electricității.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru continuarea procesului de extindere al UE atât cu partenerii estici – Republica Moldova, Ucraina, Georgia – cât și cu partenerii din Balcanii de Vest, față de care angajamentul european a fost reafirmat recent cu prilejul Summitului de la Tirana. De asemenea, Președintele României a transmis succes viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie 2023, arătând că provocările la adresa unității Uniunii Europene se vor multiplica în anul următor și este necesară, în actualul context geopolitic, identificarea celor mai bune soluții pentru o Uniune puternică și capabilă să răspundă așteptărilor cetățenilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here