Iohannis strânge cureaua la Cotroceni: Ce reduceri va face

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Reabilitarea Palatului Cotroceni din punct de vedere termic nu este posibilă, deoarece clădirea este monument istoric, explică Administrația Prezidențială, în contextul crizei energetice în care ne aflăm.

CITEŞTE ŞI: Premierul despre facturile românilor la iarnă

Dar au fost luate totuși mai multe măsuri pentru reducerea consumului de energie pentru iarna care urmează.

„Centralele termice funcționează în regim automat după programe stabilite pentru intervale orare diferite (program de lucru, noapte, zile nelucrătoare), iar temperatura mediului ambiant din spațiile clădirilor Complexului ‘Palat Cotroceni’ este reglată în funcție de destinație (depozite, birouri, saloane etc.);

Toate radiatoarele instalațiilor de căldură sunt dotate cu robineți termostatați, care asigură reglajele locale sau punctuale, după caz”, a menționat Administrația Prezidențială, într-un răspuns pentru PRESShub.

Reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație

Şi apa caldă setată

Președinția a menționat că, pentru sezonul rece 2022/2023, conform planului de eficientizare a consumului de energie, temperatura ambientală în spațiile de lucru va fi redusă, iar cea a apei calde menajere va fi setată la 45°C (scăderea temperaturii sub această valoare nu este oportună, deoarece apar condiții pentru dezvoltarea bacteriei legionella), astfel încât vor fi puse în aplicare recomandările instituțiilor Uniunii Europene.

„Iluminatul interior și exterior din Complexul Palat Cotroceni este asigurat cu surse de iluminat economice, fabricate cu tehnologie LED. Climatizarea spațiilor de lucru este limitată, utilizarea aparatelor de aer condiționat pentru încălzirea spațiilor fiind restricționată.

În spațiile mici cu încălzire electrică, radiatoarelor electrice au fost înlocuite cu centrală termică electrică sau cu panouri radiante electrice. Iluminatul interior pe timpul nopții este la nivel de veghe și zonele comune din unele spații administrative au fost dotate cu senzori de mișcare;

Iluminatul exterior este în totalitate cu surse LED, iar intervalul zilnic de funcționare este adaptat astfel încât să se realizeze o reducere a consumului de 18 – 20% pe această instalație”, a menționat Administrația Prezidențială.

Panouri solare pe un corp de clădire

Administrația Prezidențială transmite că, în procedura de achiziție a energiei electrice, a ales „energia verde vândută de furnizori în anul precedent” ca fiind unul din criteriile de punctaj pentru selectarea furnizorului, urmărindu-se astfel promovarea surselor regenerabile de energie și a tehnologiilor curate, în vederea reducerii impactului sectorului energiei electrice asupra mediului înconjurător.

„Toate sistemele de măsurare a consumului de energie electrică și gaze naturale sunt inteligente, cu mecanism de transmitere la distanță a informațiilor;

În urma unei investiții de reabilitare și modernizare, unul dintre corpurile de clădire ale Complexului Palat Cotroceni a fost dotat cu panouri solare, destinate preparării apei calde menajere, cu capacitatea individuală între 120 kW/zi și 360 kW/zi, în funcție de intensitatea radiației solare captate.

La data formulării prezentului răspuns, Palatul Cotroceni nu este reabilitat termic.

În considerarea faptului că acest imobil este clasificat ca monument istoric de categoria A (importanță națională)1, subliniem că pentru unele corpuri de clădire din incinta Complexului Palat Cotroceni nu se pot aplica măsuri/tehnologii identice cu cele pentru alte clădiri (ex: izolare termică tip anvelopare, geamuri termopan etc.), ci doar soluții adaptate unor clădiri de patrimoniu”, se arată în răspunsul pentru PressHUB.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.