În plin scandal generat de propunerea legislativă depusă de PNL care să îi permită președintelui să candideze pe listele de partid la Senat, Klaus Iohannis a plecat în Statele Unite, acolo unde va participa la Adunarea Generală a ONU. Potrivit Boarding Pass, șeful statului călătorește fără escală spre New York – SUA, cu un avion privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg.
Vorbim despre aceeași aeronavă de lux cu care Iohannis a mers în turneele din Emiratele Arabe Unite sau din Africa, dar și în Coreea de Sud.
Potrivit datelor, Președintele României a efectuat în anul 2023 nu mai puțin de 29 de deplasări oficiale, asta însemnând aproximativ 90 de zboruri efectuate cu avioane private folosind un buget peste 40 de milioane de lei.
Adunarea Generală ONU
Potrivit agendei publice, Klaus Iohannis participă marți, 24 septembrie – ora locală 09:00, 16:00, ora României- la segmentul de nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.
Miercuri, pe 25 septembrie – ora locală 12.30, 19.30, ora României, președintele va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Klaus Iohannis și-a început călătoria luni, de la Constanța, și începând cu 24 septembrie va zbura fără escală spre New York- SUA circa nouă ore, cu un avion de lux privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg. Pentru confortul pasagerilor, scaunele din acest avion pot fi convertite în trei paturi de o singură persoană și un pat dublu, scrie Bording Pass.
Este aceeași aeronavă privată de lux cu care președintele Klaus Iohannis a efectuat deplasările oficiale ale președintelui din aprilie 2024 în Coreea de Sud, în lunile mai și iulie 2024 la Washington DC -SUA în august 2024 la Chișinău- Republica Moldova. De asemenea, aceeaşi aeronavă a fost închiriată şi în 2023 pentru deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite din martie 2023, dar şi pentru „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal din noiembrie 2023.
În unele cazuri, avionul privat folosit de președinte a făcut şi escală în Sibiu, acolo unde locuiește soția acestuia, Carmen Iohannis, care îl însoțește, de regulă, în călătoriile sale oficiale.
Potrivit sursei citate, Președintele României a efectuat în anul 2023 nu mai puțin de 29 de deplasări oficiale cu avioane private şi au costat peste 40 de milioane de lei. Acești bani reprezintă aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale pe 2023, stabilit la 135 milioane de lei.
Cele 29 de deplasări oficiale pe care președintele României le-a avut în anul 2023, cu șapte mai multe decât în 2022, au însumat nu mai puțin de 90 de zboruri.
Reamintim că, în aprilie 2024 când reporterul Antena 3 CNN, Laurenţiu Rădulescu, l-a întrebat pe Iohannis dacă în condițiile în care economia României şchioapătă oarecum, de ce a ales o nouă vizită cu un avion de lux în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie, preşedintele României a răspuns:
„În primul rând, economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare. Nu cred că putem să facem o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România. Nu ştiu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a spus atunci Klaus Iohannis.
PNL retrage proiectul „Legea-Iohannis” de pe ordinea de zi la Senat
Plecarea în SUA a lui Iohannis vine în timp ce PNL a depus la Senat un proiect de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pe listele de partid la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Pentru a fi adoptată inițiativa are însă nevoie și de voturile PSD, iar Marcel Ciolacu a declarat, luni, că „nu se poate da o lege pentru un singur om”.
Social democrații au decis în unanimitate să voteze împotriva legii în Parlament. Între timp, însă, liberalii au retras proiectul de pe ordinea de zi de la Senat și au cerut un punct de vedere de la BEC, dupa ce Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache, a transmis o interpretare care potrivit căreia Iohannis ar putea candida și fără o modificare de lege.
Verificări la BEC
Mai exact, liberalii vor să verifice la BEC dacă Iohannis poate candida la parlamentare în baza legislației actuale, și astfel să renunțe la proiectul lor.
„PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015. În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC”, a transmis PNL.
PSD a decis să voteze împotriva proiectului PNL
PSD a decis în unanimitate în ședința din Kiseleff ca parlamentarii partidului să voteze împotriva proiectului propus de liberali.
„Acest amendament al PNL reprezintă o forțare prin care se încearcă oferirea unui privilegiu unei singure persoane, respectiv președintele Iohannis. Dacă s-ar extinde pentru toți independenții, atunci legislația electorală ar fi modificată pe fond și asta ar duce la încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și deciziilor CCR”, a afirmat Marcel Ciolacu în timpul ședinței BPN.
Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie în 20 decembrie 2024, în timp ce alegerile parlamentare au loc în 1 decembrie.
Cetățeanul TV