Klaus Iohannis nu este de acord ca Victor Ciorbea să primească pensie specială de la stat

Victor Ciorbea rămâne fără pensie specială revocarea lui Victor Ciorbea

Preşedintele Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului va beneficia de o pensie specială, egală cu cea a judecătorilor CCR.

Legea aprobată și trimisă la promulgare la Cotroceni introduce prevederi conform cărora pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituţională, aflat în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată. Presedintele Iohannis contestă acest mecanism.

„Judecătorii Curţii Constituţionale, la data pensionării sau recalculării pensiilor anterior stabilite, beneficiază de pensie de serviciu egală cu 80% din indemnizaţia lor brută lunară. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii. Se poate observa că legiuitorul a urmărit instituirea unei pensii speciale pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizaţia lor brută lunară şi nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate în plată indiferent de fluctuaţia nivelului indemnizaţiei brute lunare. (…) Excepţia stabilită (…) în legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale”, explică preşedintele.

O altă nemulțumire de la Cotroceni

O altă critică se referă la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitând un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat în lege, anunță News.ro.

Legea prevede şi că, la încetarea mandatului, adjuncţii Avocatului Poporului pot fi numiţi, la solicitarea acestora, într-o funcţie de conducere sau de execuţie pe posturile vacante din cadrul instituţiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administraţia Prezidenţială apreciază a fi „un privilegiu” în detrimentul altor persoane care ar îndeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here