Iohannis acuză Guvernul Dăncilă de atentat la adresa administrației statului

Iohannis acuză Guvernul Dăncilă de atentat

Președintele României contestă vehement atât adoptarea Codului Administrativ prin OUG cât și multe dintre prevederile noului act. Iohannis acuză Guvernul Dăncilă de atentat.

Codul Administrativ adoptat prin ordonanță de urgență de Guvern instituie noi pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene. În plus permite angaharea unui număr mai mare de consilieri pentur primari și viceprimarii – ceea ce înseamnă de fapt mărirea numărului de funcții-sinecuri aflate la dispoziția liderilor politici. Mai mult, noile reglementări dă liber la luarea deciziilor legate de patrimoniu cu majoritate simplă (jumătate plus 1) în Consiliile locale.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și că acest Cod Administrativ adoptat astăzi de Guvernul Dăncilă a fost avizat negativ de Consiliul Economic Social.

Iohannis acuză Guvernul Dăncilă de atentat după adoptarea Codului Administrativ prin OUG

Șeful statului a reacționat public după ce Guvernul Dăncilă a adoptat Codul Administrativ în singura formă care permite intrarea lui în vigoare imediată. Klaus Iohannis susține pe de-o parte că PSD distruge administrația românească ”de dragul unor corupți și a baronilor locali”. Pe de altă parte, președintele României reclamă adoptarea unei legi care constituie practic ”baza legală” a întregii administrații publice din România printr-o ordonanță de urgență – fapt care demonstrează încă o dată că PSD nu a înțeles nimic din votul dat de români pe 26 mai, în opinia lui Klaus Iohannis.

”Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România

PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări.

În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali.

Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată.

Președintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.

Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ.

Președintele României consideră că dezbaterea Codului Administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției.

Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple.

Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, acuză Klaus Iohannis prin comunicatul dat de Administrația Prezidențială.

LĂSAȚI UN MESAJ