Legea care aduce modificări Codului fiscal în ceea ce privește noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar măsurile vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025.
CITEŞTE ŞI: Iohannis, despre intrarea României în Schengen: Eu am convingerea 100% că în 2023!
Sistemul actual de impozitare a proprietății se va schimba începând de anul viitor. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului Fiscal, după ce aceasta a fost adoptată de deputați, și va exista o nouă modalitate de calcul a impozitului pe proprietate, bazată pe grila notarială.
Legea de aprobare a Ordonanței 16 a Guvernului, adoptată de Parlament la jumătatea lunii noiembrie, a fost ulterior contestată la Curtea Constituțională, care a decis, la 14 decembrie, că suprataxarea contractelor part-time este constituțională.
Modificarea Codului fiscal
Klaus Iohannis a promulgat apoi legea de modificare a Codului fiscal, care supraimpozitează contractele part-time și amână impozitarea locuințelor pe baza baremului notarial de la 1 ianuarie 2025. Camera Deputaților a decis că impozitul pe locuințe nu va crește până în 2025.
De asemenea, deputații au eliminat majorarea cu 50% a impozitului, introdusă în Senat în urma unei decizii a coaliției de guvernare, și au decis să aplice noul calcul al impozitului pe proprietate pe baza scării notariale începând cu 1 ianuarie 2025, pentru a simplifica actualul sistem fiscal.
„Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”,se arată în ordonanță.
De data aceasta, nu se va renunța la suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal, mai arată proiectul de lege publicat sub denumirea de Legea 370/2022, miercuri, în Monitorul Oficial.
„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române”, conform legii promulgate de către şeful statutului.
Cetățeanul TV