Investiţie BMW în România. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, spune că infrastructura de transport lasă mult de dorit.
Lipsesc sa infrastructurii moderne ar fi motivul pentru care această investiţie BMW în România a fost ratată, iar constructorul german a decis sa investească în Ungaria și nu în ţara noastră. Ministrul transporturilor, Luciana Sova, şi şi-a exprimat ”motivele de frustrare”, vorbind despre decizia BMW de a construi o fabrică în Ungaria, constructorul german optând pentru Debrecen în contextul lipsei infrastructurii din România.
Putea fi o investiţie BMW în România
Planurile din martie
Ministrul Transporturilor Lucian Sova a declarat în luna martie la Alba Iulia, ca si-a propus ca obiectiv ca in luna mai doua dintre segmentele Autostrazii Sebes – Turda, respectiv 3 si 4, sa fie deschise circulatiei, precizand ca in cazul celorlalte doua loturi – 1 si 2 – „inca suntem departe de a vorbi despre receptie”.
„Eu mi-am fixat asa ca obiectiv ca in cursul lunii mai aceste doua segmente sa fie deschise. Facem eforturi si cu constructorii. Avem discutii saptamanal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformitati din partea expertilor de la compania de drumuri au fost asumate si intervin asupra lor astfel incat sa fie impacate si exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca autoritatea contractanta, dar pana la urma sa folosim aceste segmente de autostrada, atat de putine cat sunt totusi, sa fie date in circulatie, pentru ca orice kilometru de autostrada este important si cu atat mai rau ca totusi exista cale de rulare utilizabila, e pacat sa stam sa ne uitam la ea”, a spus Lucian Sova, conform News.ro.
El a precizat ca dupa „evenimentele nefericite” din trecut privind receptia altor segmente de autostrada s-a ajuns ca receptia sa nu poate fi facuta decat cu indeplinirea tuturor conditionalitatilor. „Din pacate, o spun, s-a trecut dintr-o extrema intr-alta si de la receptia sau darea in utilizare a unor segmente de autostrada fara indeplinirea unor conditionalitati care au condus pana la urma la evenimente nefericite din perspectiva constructiilor, nu mai mult decat atat, acum reglementarea este facuta de asa maniera incat receptia nu poate fi facuta decat cu indeplinirea tuturor conditionalitatilor . Este o situatie care nu numai ca nu-i confortabila, nu este nici constructiva. Vizez deschiderea acestor doua loturi cu indeplinirea acestor conditionalitati, dar in acelasi timp am in obiectiv sa generez o modificare a hotararii de guvern astfel incat intr-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli sa se poata face si receptie partiala, astfel incat si alte segmente de autostrada sa poata fi date in folosinta inainte de receptia lor din perspectiva legala”, a declarat Lucian Sova.
Intrebat despre loturile 1 si 2 al Autostrazii Sebes-Turda, ministrul Transporturilor a spus ca in cazul acestora „inca suntem departe de a vorbi despre receptie”.
„La celelalte doua loturi inca suntem departe de a vorbi despre receptie, insa acolo am asteptari mai mari din partea constructorilor in primul rand si in acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile si a creste capacitatea si determinarea lor in a se mobiliza corespunzator. Ei afirma ca exista oarecare lipsa de resursa umana, eu sustin ideea ca in masura in care vor fi avantaje salariale, vor fi sustinute mai bine financiar totusi si asteptarile pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte, sa nu ne mai confruntam cu problema de lipsa de resursa de forta de munca”, a mai spus Lucian Sova.
Ministrul a adaugat ca isi propune ca de la sfarsitul acestei luni sa aiba „o activitatea mai consistenta” cu CNAIR si totodata sa faca vizite pe santiere pentru a afla la fata locului care sunt problemele cu care se confrunta atat constructorii, cat si autoritatea contractanta.
Autostrada A10 Sebes – Turda traverseaza judetele Alba si Cluj, avand lungimea totala de 70 kilometri, si leaga autostrazile A1 si A3. Autostrada ar fi trebuit finalizata in 2016, iar lucrarea este impartita pe patru loturi, dintre care 3 si 4 sunt cele mai avansate, iar pe 1 si 2 se inregistreaza cele mai mari intarzieri.
Comisia Europeana (CE) a anuntat recent ca a aprobat pentru Romania suma de 272 de milioane euro pentru constructia autostrazii Sebes-Turda.
Cetățeanul TV