Interviu incendiar cu Cozmin Gușă. Cine este viitorul lider al PSD

Cozmin Gușă

Într-un interviu publicat de evz.ro, Cozmin Gușă vorbește despre relația sa cu Rareș Bogdan, despre viitorul lider al PSD, cum explică influența ocultă a fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea în PSD, dar și despre câțiva foști lideri grei ai PSD: Adrian Năstase și Victor Ponta.

Redăm interviul integral realizat de jurnalistul Dan Andronic.

Dan Andronic: În ultima vreme îl tot critici pe Klaus Iohannis, dar în același timp le transmiți și noilor tăi colegi din PSD că n-ar face ceea ce trebuie. Pare că ești veșnic nemulțumit. Cum se împacă aceste mesaje publice pe care le emiți? Unele cu altele și ele cu tine…

Cozmin Gușă: Sunt complementare: pe de-o parte Iohannis nu se comportă democratic și constituțional, parcă s-ar pregati de viitoare abuzuri de putere, pe de-altă parte cei din conducerea PSD asistă prea pasivi la asta, ba de multe ori au acțiuni și declarații care mai mult îl ajută pe actualul președinte. Iar pe Iohannis îl critic încă din vara trecută, când a declanșat ca platformă a campaniei sale de realegere acțiunea „Să moară PSD”, ca inlocuitor de proiect prezidențial și din dorinta de a nu-și deconta public primul mandat. Adăugat la asta și refuzul său de a participa la dezbateri cu restul candidaților, ne oferă imaginea unui președinte cam periculos, deci de criticat.

Dan Andronic: Sincer, nu m-ai convins cu argumentele astea. Ar fi fost valabile oricând, Klaus Iohannis fiind un adversar declarat al PSD, cu mult dinaintea campaniei electorale. Dar Realitatea TV l-a susținut în ultimii ani, chiar și în campanie, iar atunci încă îți asumai coordonarea editorială! Cum de te-ai schimbat brusc? Pare că ai tu un proiect nou, iar Klaus Iohannis te cam încurcă…

Cozmin Gușă: Aproape corect! Pe lângă faptul că publicul Realitatea TV este unul majoritar pro-Iohannis, calculul meu a fost în baza teoriei „Iohannis, răul mai mic”, pentru că răul mare din punctul meu de vedere era reprezentat de Dan Barna, favoritul rezerviștilor cu Coldea la butoane. Și am făcut tot ce-am putut ca să evităm un tur doi între Iohannis – Barna, unde useristul avea șanse reale chiar să-l bată pe Iohannis. Dar eu personal, nu l-am susținut pe Iohannis nici în 2019 și nici în 2014, nu-l consider un președinte potrivit pentru România, și nici suficient de dedicat intereselor noastre fundamentale.

Dan Andronic: După cum ai constatat, părerea românilor a contat în sensul în care l-au considerat un președinte potrivit pentru România. Și-l consideră și acum, după cum se vede din sondaje. Revenind, din acest motiv te-ai înscris în PSD în octombrie 2019 și ai susținut-o pe Viorica Dăncilă? Sau cum să interpretăm această înscriere care nu doar că nu a fost aplaudată public, dar s-a lăsat și cu o excludere rapidă?

Cozmin Gușă: În PSD m-am înscris la invitațiile exprese ale lui Paul Stănescu, respectiv Dan Tudorache. Însă în cursul anului trecut, cu caravana România 2019 cu care am colindat toată România, am stat de vorbă cu aproape toți liderii județeni ai PSD, și mulți dintre ei mi-au solicitat reînscrierea în partid. În final, am decis să părăsesc presa, iar următorii 10 ani cel puțin să-i dedic politicii. 

Dan Andronic: Tu și cu Moise Guran ce v-ați hotărât…

Cozmin Gușă: Planul meu era să o fac cam pe vremea asta când vorbim, însă conjunctura din noiembrie m-a obligat să-l devansez: pe de o parte, exista în octombrie pericolul unei hemoragii din PSD către Pro Romania, iar venirea mea le-a sugerat multora că „e viitor și-n PSD, dacă până și Gușă se-ntoarce”, pe de alta parte, erau de mobilizat niste organizații conduse de apropiați ai mei, care refuzau s-o susțină pe Dăncilă, și atunci indirect i se făcea culoar lui Barna pentru turul 2, cu posibilele consecințe pe care le-am pomenit deja. 

Dan  Andronic: Poate ajungea Viorica Dăncilă președinte.

Cozmin Gușă: Nici nu m-am gândit să o susțin pe Dăncilă pentru a ajunge președinte, Doamne ferește, a fost doar un calcul pragmatic, de utilitate publică. Legat de așa-zisa excludere, care n-a fost statutară și nici nu s-a operat la organizația sector 1, acolo a funcționat „spiritul Dragnea”.

Dan Andronic: Adică?

Cozmin Gușă: A venit de la cei care n-au nevoie de unii ca mine prin PSD și se mai și simt cu musca pe căciulă pentru modul în care au operat în complicitate cu Dragnea, aducând partidul la cel mai jos nivel de dupa 1989. Au fost însă suficient de mulți și relevanți cei care m-au susținut în acel CEX, care pot constitui parte din nucleul ce va avea misiunea să repună partidul pe șine.

Dan Andronic: Nu crezi că reacția lor a fost îndreptățită, că are legătură și cu faptul că ai criticat PSD atâta timp, că trustul media pe care l-ai condus a fost fățiș anti-PSD,că ai susținut de-a lungul timpului doar candidati anti-PSD?

Cozmin Gușă: Singurul candidat anti-PSD pe care l-am susținut a fost Băsescu în 2004, și atunci Băse era tot un candidat al stângii. În 2009 am condus strategic campania lui Geoana, în 2014 l-am sprijinit pe Ponta împotriva lui Iohannis, iar în 2019 sprijinul la Iohannis a apărut indirect, ca o necesitate publică pe teoria „răului cel mai mic”. 

Dan Andronic: Ai o versiune a faptelor trecute din care rezultă că Rareș Bogdan îl susținea pe Klaus Iophannis la Realitatea TV în ciuda voinței tale. Pe vremea aia erați prieteni, aveați viziuni comune, d-aia nu prea pot accepta aceste explicații, fără unele amendamente.

Cozmin Gușă: Rareș Bogdan și-a ales un drum, deloc ușor, după cum l-am avertizat când a făcut pasul înspre PNL. Am avut o perioadă în care am fost supărat pe el și n-am mai comunicat deloc. Treaba a fost așa: planul meu ar fi fost să candideze pe listele PNL, dar din partea partidului Realitatea, pe care l-a fondat inclusiv vechiul lui prieten Tavi Hoandră. Era firesc și normal să fi fost așa, în condițiile în care el sprijinea PNL-ul cu capitalul public de încredere pe care l-a caștigat la Realitatea Tv,  iar el ar fi putut să reprezinte în Parlamentul European o voce ce milita pentru libertatea presei și pentru civism, care sunt în mare pericol, spre inexistente, în România. 

Dan Andronic: Mi se pare că înțeleg de unde vine supărarea pe Klaus Iohannis. Ți l-a “furat” pe Rareș Bogdan…

Cozmin Gușă: Deloc. La presiunile unora, el a preferat altfel, și asta m-a supărat profund, am văzut-o chiar ca o trădare. Eh, ce-a fost a fost, viața merge înainte, el are perspective bune dacă va face ceea ce trebuie. Pe scurt, am reînceput să mai vorbim. Nu știu dacă-i defect sau calitate, dar eu încerc să înțeleg în timp greșelile unor prieteni de care mă leagă multe, să fiu mai concesiv. Unde mai pui că anul ăsta împlinesc 50 de ani și devine valabilă zicerea aia că mai bine nu ne certăm, că nu prea mai avem mult timp pentru ca să ne împăcăm …

Dan Andronic: Înapoi la PSD! Am rămas la candidatul la prezidențiale pe care nu l-ai sprijinit deloc.

Cozmin Gușă: Dacă PSD venea cu alt candidat decât Viorica Dăncilă, unul relevant pentru oamenii de stânga, l-aș fi sprijinit pe față, dar s-o votez pe Dăncilă președinte ar fi fost de neconceput, chiar rușinos pentru mine. Referitor cu critica la PSD, eu nici când am demisionat în 2003 n-am criticat partidul, ci conducerea de-atunci care ajunsese să fie dominată de spiritul lui Hrebenciuc și Mitrea. Iar în epoca lui Dragnea, criticile mele poate nici n-au fost suficient de contondente apropo de marele rău făcut partidului, s-au axat fix pe Dragnea și cei care-i cântau în strună în mod deșănțat. 

Dan Andronic: Și atunci vorbeai de legătura Dragnea-Coldea.

Cozmin Gușă: Aveam certitudinea că la butoanele lui Dragnea s-a aflat Coldea și cei din statul paralel, lucru extrem de periculos pentru orice partid, dovadă unde a ajuns PSD-ul ghidonat discret de acest gen de securiști care și-au găsit în Dragnea scula perfectă. Și-n final l-au aruncat în pușcărie, după cum era de așteptat!

Dan Andronic: Si-acum care e situația, care sunt taberele din PSD, faci parte din vreuna sau pe cine susții la conducerea partidului?

Cozmin Gușă: Situația nu e deloc bună, dar se poate îmbunătați, însă asta într-un singur fel: conducerea aleasă la final de februarie să fie de tip colegial, noii lideri să n-aibă legatură directă cu prostiile pe care le-au făcut Dragnea sau Dăncilă, să beneficieze de favorabilitate publică și, mai ales, la marea masă a partidului și a electoratului de stânga. Abia atunci PSD poate să înceapă cu șanse reale campaniile din 2020 și să dea peste cap planul lui Iohannis și ai săi de a lua toată puterea. Pentru că eu cred că Iohannis asta vrea, vrea să rezolve asta rapid, până-n iunie.

Dan Andronic: Este normal ca Iohannis și PNL să dorească puterea politică, dar aș remarca că o face cu mijloace democratice. Nu mai avem arestări de lideri politici, avalanșă de dosare de incompatibilitate, ca pe vremea Binomului, a guvernării PSD, a premierului Victor Ponta. Voi reveni la asta cu planul lui Iohannis, însă care-ar fi acei oameni pe care îi vezi potriviți pentru noua conducere a PSD. Dă-mi niște nume, te rog!

Cozmin Gușă: Nu mă feresc de asta, oarecum am și spus-o parțial în urmă cu câteva săptămâni, când vorbeam despre o structură de patru prim-vicepreședinți care să dubleze emisia publică a președintelui PSD pe câteva domenii. De creșterea importanței funcției de președinte al Consiliului Național și desființarea celei de președinte executiv. 

Dan Andronic: Dă-mi nume…

Cozmin Gușă: În acest moment, cel mai potrivit pentru funcția de președinte cred că este Sorin Grindeanu, un om încă tânăr, dar vechi în partid. Eu când am venit la PSD, în 2000, el era demult în conducerea PSD Timiș. Nu doar faptul că s-a opus public și concret unor aberații declanșate de Dragnea, dar este un om cu școală solidă și un bun camarad, ceea ce e mult în politica de azi. M-am bucurat să văd un sondaj zilele trecute, centrat pe publicul de stânga, iar Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate. Știu că mulți alți din partid gândesc despre Sorin ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie. 

Dan Andronic: Interesant, am scris despre asta acum două săptămâni. Alte noutăți?

Cozmin Gușă: Pot să dau și nume de prim-vicepresedinți care-ar putea ajuta partidul dacă ar fi aleși: pe partea de administrașie locală, Gabi Firea e de susținut, e totuși primarul în funcție al Bucureștiului, în același sondaj are și ea o favorabilitate mare la publicul de stânga, mai mare în teritoriu, are șanse cu ocazia campaniei să recupereze și în Bucuresti.

Pe domeniul politicii externe cred că un prim-vicepreședinte potrivit ar fi și Titus Corlățean, un intelectual experimentat deja în domeniu, care are autoritatea de a emite pe acest domeniu neglijat de România, dar și de PSD în ultimii an.

Vorbeam despre un prim-vicepreședinte care să monitorizeze activitatea CSAT, și să emită public în consecință, în condițiile în care PSD nu are acum pe nimeni acolo, unde se iau totuși decizii strategice de maximă importanță pentru România; cred că cineva pregătit pe domeniu este Ioan Mircea Pașcu, dar poate fi și Mihai Tudose, sau altcineva din partid poate, dintre cei pe care nu-i cunosc bine, veniți în PSD dupa plecarea mea în 2003; ce e esențial aici, persoana respectivă nu trebuie să fie cineva „învârtit cu cheița ” de către oamenii statului paralel, dar nici cineva care nu poate avea o relație normală cu componentele de putere reprezentate în CSAT.

Dan Andronic: Vorbești ca și când lucrurile astea sunt stabilite. Cunosc destul de bine PSD și știu că jocurile sunt mai complicate. Cum crezi că vor accepta aceste lucruri cei care conduc acum PSD-ul, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu?

Cozmin Gușă:  Au merite mari, pentru că s-au înhămat la o muncă foarte dificilă, apropo de conditiile în care-au lasat partidul Dragnea și Dăncilă, și nu mă refer doar la partea financiară, mă gândesc mai ales la coeziunea internă și scorul public. Dacă vrea să candideze, eu îl văd pe Paul Stănescu ca un secretar general competent. Are meritul de a fi opus rezistență pe față atât lui Dragnea cât și lui Dăncilă, e un tip direct, onest și dedicat PSD. Dacă l-ar fi ascultat colegii mei actuali atunci în iunie, alta era situația azi, Dăncilă n-ar fi fost candidat și scorul public al PSD ar fi început cu cifra 3. Legat de Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că poate ocupa funcția de prim-vicepreședinte pe domeniul parlamentar, a dovedit expertiză foarte bună legat de mecanisme și luptă politică în Parlament, dar dacă nu candidează Paul, atunci Marcel Ciolacu poate fi o soluție la fel de bună pentru secretar general.

Dan Andronic: Și prietenul tău Vasile Dâncu, pentru că l-ai invocat de multe ori public ca o soluție, are vreun loc sub soarele pesedist?

Cozmin Gușă: Da, Vasile Dâncu trebuie să revină prima dată în partid, oricum Radu Moldovan și organizația Bistrița îl așteaptă cu brațele deschise. Eu sper să-l convingem să se implice din nou, ar fi cel mai potrivit pentru funcția de președinte al Consiliului Național, loc de unde am putea rescrie ideologia partidului, dar am și putea reactiva departamentele ce vor oferi soluții zilnice de guvernare mai bună a României. 

Dan Andronic: Ciudat că nu te deranjează apropierea sa de Liviu Dragnea și Florian Coldea! A fost o perioadă în care Vasile Dâncu și Florian Coldea erau un mic binom. Ca să nu mai zic de Liviu Dragnea. 

Cozmin Gușă: Deloc. Dragnea, Coldea sau alții s-au folosit de expertiza și sfaturile sale. Din păcate, pentru “cei doi frați pătați”, Dragnea-Coldea, nici nu l-au ascultat și l-au și mințit, cunosc bine aceste detalii, sunt prieten cu Vasile Dâncu din 1991.

Calitatea lui de intelectual public de stânga și de profesor cu multe generații de absolvenți remarcabili la activ, va avea rolul să creeze o emulație și la nivelul altor intelectuali din stânga, care să vină în partid sau la susținerea unei platforme electorale de stânga, care se poate construi inclusiv cu Pro România. Partidul n-a uitat oricum sprijinul lui Vasile Dâncu, încă din 1996, ca să nu mai vorbesc de 2016, când a fost agregatorul acelui scor maximal pentru PSD, și știu ce spun. Dacă Dragnea îl asculta, și nu-l mințea, ajungea departe …

Dan Andronic: Păi și tu ce-o să faci? Le găsești functii la toți și tu nu vrei și nu faci nimic? Nu e stilul tău.

Cozmin Gușă: Sunt multe de făcut la un partid mare. Înainte să vorbesc despre mine însă, vreau să zic câteva cuvinte despre liderii locali, am o mare satisfacție că mulți au înțeles necesitatea înnoirii și consolidării intelectuale a partidului și o să vedeți că nu vor mai candida pentru funcții de conducere la centru, ocupându-se o perioadă de reformatarea organizațiilor locale, care vor trebui să înfrunte o mașinărie infernală pe care Iohannis și ai săi au proiectat-o deja, și care va avea în spate inclusiv instituții ale statului. Și pentru că m-ai întrebat mai devreme, planul lui Iohannis prevede un PSD nesemnificativ, la circa 20% pentru următorii 4 ani, și o supermajoritate de cca 70%, pe care să și o formateze cu PNL, USR-PLUS și UDMR. 

Dan Andronic: Nu știu dacă ăsta este planul lui Klaus Iohannis, eu ți-am spus că nu am mai văzut vreun Binom îndreptat cu dosare spre formarea unor majorități, iar prostiile politice pe care le-a făcut PSD, de capul lui sau al liderilor, l-au micșorat până aproape de scorul pe care l-ai menționat. 

Cozmin Gușă: Asta-i părerea mea. Sper să-l putem bloca, dar cel mai important pas va fi Congresul PSD. Legat de mine, n-o să stau deloc degeaba, și în primul rând o să le fiu de folos colegilor mei în campaniile cele două din 2020, care vor fi cele mai grele de pân-acum. Oricum, din octombrie, de când am reintrat în partid, petrec mult timp discutând cu diverși colegi, eventual dându-le sfaturi de poziționare politică sau publică pe la ei, prin județe.

Dan Andronic: N-ai pomenit 2 nume, cu care-ai avut legături apropiate în trecut. Adrian Năstase și Victor Ponta. În final, spune-mi ce viitor le prevezi în PSD?

Cozmin Gușă: Eeee, dacă Adrian Nastase ar vrea să se implice, și ar putea legal, ar fi multe de câștigat la nivelul expertizei partidului. Totuși, cred că și acum, dacă l-am convinge să se ocupe de Institutul Social-Democrat, care tot pe vremea lui s-a fondat, ar fi un mare câștig. Ar fi o tribună publică excepțională pentru stânga, ar crea un mediu de dezbatere consistentă, care nu se mai practică niciunde în România. 

Dan Andronic:  Ponta?

Cozmin Gușă: Despre Victor nu prea vreau să vorbesc, personal sunt mâhnit de nivelul jos al emisiei lui publice pe diverse subiecte, iar aici includ și episodul în care prin toamnă cerea public să fiu arestat. Dar persoana lui are și n-are legătură cu un viitor proiect de alianță a stângii, care să grupeze PSD, Pro România, intelectuali de stânga independenți politic etc., proiect care se poate face și deveni un vehicul politic de succes.

Dan Andronic: În ce calitate ai dat acest interviu? Geostrateg, consultant, acționar Realitatea TV…

Cozmin Gușă: Membru PSD Sector 1.

Dan Andronic: Conducerea partidului știe că ai aceste idei? Ai aprobarea lor să le faci publice?

Cozmin Gușă: Un membru de partid nu dă socoteală nimănui pentru ideile sale. Doar pentru acțiuni care implică partidul.

Dan Andronic: Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere…

Cozmin Gușă: În acest moment, cel mai potrivit pentru funcția de președinte cred că este Sorin Grindeanu, un om încă tânăr, dar vechi în partid. Eu când am venit la PSD, în 2000, el era demult în conducerea PSD Timiș. Nu doar faptul că s-a opus public și concret unor aberații declanșate de Dragnea, dar este un om cu școală solidă și un bun camarad, ceea ce e mult în politica de azi. M-am bucurat să văd un sondaj zilele trecute, centrat pe publicul de stânga, iar Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate. Știu că mulți alți din partid gândesc despre Sorin ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie. 

Dan Andronic: Interesant, am scris despre asta acum două săptămâni. Alte noutăți?

Cozmin Gușă: Pot să dau și nume de prim-vicepresedinți care-ar putea ajuta partidul dacă ar fi aleși: pe partea de administrașie locală, Gabi Firea e de susținut, e totuși primarul în funcție al Bucureștiului, în același sondaj are și ea o favorabilitate mare la publicul de stânga, mai mare în teritoriu, are șanse cu ocazia campaniei să recupereze și în Bucuresti.

Pe domeniul politicii externe cred că un prim-vicepreședinte potrivit ar fi și Titus Corlățean, un intelectual experimentat deja în domeniu, care are autoritatea de a emite pe acest domeniu neglijat de România, dar și de PSD în ultimii an.

Vorbeam despre un prim-vicepreședinte care să monitorizeze activitatea CSAT, și să emită public în consecință, în condițiile în care PSD nu are acum pe nimeni acolo, unde se iau totuși decizii strategice de maximă importanță pentru România; cred că cineva pregătit pe domeniu este Ioan Mircea Pașcu, dar poate fi și Mihai Tudose, sau altcineva din partid poate, dintre cei pe care nu-i cunosc bine, veniți în PSD dupa plecarea mea în 2003; ce e esențial aici, persoana respectivă nu trebuie să fie cineva „învârtit cu cheița ” de către oamenii statului paralel, dar nici cineva care nu poate avea o relație normală cu componentele de putere reprezentate în CSAT.

Dan Andronic: Vorbești ca și când lucrurile astea sunt stabilite. Cunosc destul de bine PSD și știu că jocurile sunt mai complicate. Cum crezi că vor accepta aceste lucruri cei care conduc acum PSD-ul, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu?

Cozmin Gușă:  Au merite mari, pentru că s-au înhămat la o muncă foarte dificilă, apropo de conditiile în care-au lasat partidul Dragnea și Dăncilă, și nu mă refer doar la partea financiară, mă gândesc mai ales la coeziunea internă și scorul public. Dacă vrea să candideze, eu îl văd pe Paul Stănescu ca un secretar general competent. Are meritul de a fi opus rezistență pe față atât lui Dragnea cât și lui Dăncilă, e un tip direct, onest și dedicat PSD. Dacă l-ar fi ascultat colegii mei actuali atunci în iunie, alta era situația azi, Dăncilă n-ar fi fost candidat și scorul public al PSD ar fi început cu cifra 3. Legat de Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că poate ocupa funcția de prim-vicepreședinte pe domeniul parlamentar, a dovedit expertiză foarte bună legat de mecanisme și luptă politică în Parlament, dar dacă nu candidează Paul, atunci Marcel Ciolacu poate fi o soluție la fel de bună pentru secretar general.

Dan Andronic: Și prietenul tău Vasile Dâncu, pentru că l-ai invocat de multe ori public ca o soluție, are vreun loc sub soarele pesedist?

Cozmin Gușă: Da, Vasile Dâncu trebuie să revină prima dată în partid, oricum Radu Moldovan și organizația Bistrița îl așteaptă cu brațele deschise. Eu sper să-l convingem să se implice din nou, ar fi cel mai potrivit pentru funcția de președinte al Consiliului Național, loc de unde am putea rescrie ideologia partidului, dar am și putea reactiva departamentele ce vor oferi soluții zilnice de guvernare mai bună a României. 

Dan Andronic: Ciudat că nu te deranjează apropierea sa de Liviu Dragnea și Florian Coldea! A fost o perioadă în care Vasile Dâncu și Florian Coldea erau un mic binom. Ca să nu mai zic de Liviu Dragnea. 

Cozmin Gușă: Deloc. Dragnea, Coldea sau alții s-au folosit de expertiza și sfaturile sale. Din păcate, pentru “cei doi frați pătați”, Dragnea-Coldea, nici nu l-au ascultat și l-au și mințit, cunosc bine aceste detalii, sunt prieten cu Vasile Dâncu din 1991.

Calitatea lui de intelectual public de stânga și de profesor cu multe generații de absolvenți remarcabili la activ, va avea rolul să creeze o emulație și la nivelul altor intelectuali din stânga, care să vină în partid sau la susținerea unei platforme electorale de stânga, care se poate construi inclusiv cu Pro România. Partidul n-a uitat oricum sprijinul lui Vasile Dâncu, încă din 1996, ca să nu mai vorbesc de 2016, când a fost agregatorul acelui scor maximal pentru PSD, și știu ce spun. Dacă Dragnea îl asculta, și nu-l mințea, ajungea departe …

Dan Andronic: Păi și tu ce-o să faci? Le găsești functii la toți și tu nu vrei și nu faci nimic? Nu e stilul tău.

Cozmin Gușă: Sunt multe de făcut la un partid mare. Înainte să vorbesc despre mine însă, vreau să zic câteva cuvinte despre liderii locali, am o mare satisfacție că mulți au înțeles necesitatea înnoirii și consolidării intelectuale a partidului și o să vedeți că nu vor mai candida pentru funcții de conducere la centru, ocupându-se o perioadă de reformatarea organizațiilor locale, care vor trebui să înfrunte o mașinărie infernală pe care Iohannis și ai săi au proiectat-o deja, și care va avea în spate inclusiv instituții ale statului. Și pentru că m-ai întrebat mai devreme, planul lui Iohannis prevede un PSD nesemnificativ, la circa 20% pentru următorii 4 ani, și o supermajoritate de cca 70%, pe care să și o formateze cu PNL, USR-PLUS și UDMR. 

Dan Andronic: Nu știu dacă ăsta este planul lui Klaus Iohannis, eu ți-am spus că nu am mai văzut vreun Binom îndreptat cu dosare spre formarea unor majorități, iar prostiile politice pe care le-a făcut PSD, de capul lui sau al liderilor, l-au micșorat până aproape de scorul pe care l-ai menționat. 

Cozmin Gușă: Asta-i părerea mea. Sper să-l putem bloca, dar cel mai important pas va fi Congresul PSD. Legat de mine, n-o să stau deloc degeaba, și în primul rând o să le fiu de folos colegilor mei în campaniile cele două din 2020, care vor fi cele mai grele de pân-acum. Oricum, din octombrie, de când am reintrat în partid, petrec mult timp discutând cu diverși colegi, eventual dându-le sfaturi de poziționare politică sau publică pe la ei, prin județe.

Dan Andronic: N-ai pomenit 2 nume, cu care-ai avut legături apropiate în trecut. Adrian Năstase și Victor Ponta. În final, spune-mi ce viitor le prevezi în PSD?

Cozmin Gușă: Eeee, dacă Adrian Nastase ar vrea să se implice, și ar putea legal, ar fi multe de câștigat la nivelul expertizei partidului. Totuși, cred că și acum, dacă l-am convinge să se ocupe de Institutul Social-Democrat, care tot pe vremea lui s-a fondat, ar fi un mare câștig. Ar fi o tribună publică excepțională pentru stânga, ar crea un mediu de dezbatere consistentă, care nu se mai practică niciunde în România. 

Dan Andronic:  Ponta?

Cozmin Gușă: Despre Victor nu prea vreau să vorbesc, personal sunt mâhnit de nivelul jos al emisiei lui publice pe diverse subiecte, iar aici includ și episodul în care prin toamnă cerea public să fiu arestat. Dar persoana lui are și n-are legătură cu un viitor proiect de alianță a stângii, care să grupeze PSD, Pro România, intelectuali de stânga independenți politic etc., proiect care se poate face și deveni un vehicul politic de succes.

Dan Andronic: În ce calitate ai dat acest interviu? Geostrateg, consultant, acționar Realitatea TV…

Cozmin Gușă: Membru PSD Sector 1.

Dan Andronic: Conducerea partidului știe că ai aceste idei? Ai aprobarea lor să le faci publice?

Cozmin Gușă: Un membru de partid nu dă socoteală nimănui pentru ideile sale. Doar pentru acțiuni care implică partidul.

Dan Andronic: Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere…

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Nu am deloc incredere in Gusa si in ideile sale de reformare a PSD. El nu poate fi niciodata un om de stanga , datorita formatiunii sale intelectuale. Este mai degraba un fripturist ; vazand degringolada actuala din PSD s-a gandit ca ar fi bine sa-si taie si el o halca pentru sine . Dragi membri PSD, nu va lasati amagiti de Gusa. El este calul troian care poate distruge partidul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.