Interlopul Titi Zgârcitu din Brăila își amenința victimele „că le scoate fetele la produs și copiii la cerșit” și „că le pune gâtul pe linia de tren”

sursa foto: Obiectiv Vocea Brailei
sursa foto: Obiectiv Vocea Brailei

Tribunalul Brăila a repus pe rol, pe 20 mai, dosarul cămătarului Titi Zgârcitu, care a ameninţat cu moartea mai multe persoane pe care le împrumutase cu bani. El este acuzat alături de alte câteva persoane, printre care şi fosta lui soţie, de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit Adevărul, Titi Sgârcitu şi fosta sa soţie au ajuns cunoscuţi la nivel naţional după ce femeia a fost filmată în 2015 când dădea mită pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice Mihaelei Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS). 

Cei care apelau la cămătarul Titi Sgârcitu se aflau în situații disperate. Potrivit procurorilor DIICOT, inculpatii urmăreau un dublu scop: pe de o parte obtinerea unor sume cat mai mari de bani din dobanzi, iar pe de alta parte acapararea imobilelor detinute de victime, toate contractele notariale fiind incheiate prin persoane interpuse, de regula rude de gradul I-IV, prin acte simulate.

„Pentru propria sa protectie, Titi Sgârcitu actiona tot timpul „in umbra” interpusilor, interventia sa fiind extrema, de regula la momentul cand victimele nu mai reuseau plata dobanzilor, pentru a anihila orice posibila rezistenta a acestora. In toate situatiile in care victimele nu mai reuseau plata dobanzilor uriase, inculpatii recurgeau la acte de violenta fizica sau morala, pentru a le determina la transferul, catre ei, a unor valori imobiliare de valoare vadit disproportionata fata de cea a sumei efectiv imprumutate. Totala anihilare a vointei victimelor era speculata de inculpati, care se comportau ca veritabili „stapanitori” ai tuturor bunurilor detinute de acestea, pe care si le insuseau fara nicio opozitie, in contul unei datorii perpetue”, arată DIICOT.

Victimele lui Titi Sgârcitu erau terorizate pentru a ceda si a accepta sa-și instrăineze locuințele

Potrivit debraila, pentru a-i convinge pe judecatori ca Titi Sgârcitu trebuie arestat preventiv, anchetatorii prezintă situații în care victimele erau terorizate pentru a ceda și a accepta să-și înstrăineze locuințele.

 „Intrucat persoana vatamata a refuzat sa plateasca vreo suma de bani, in perioada 2011-2012  a inceput sa fie sunata periodic de Croitoru Ion care, cunoscand situatia sa de vulnerabilitate, a actionat intr-o maniera insidioasa, afirmand ca banii imprumutati provin de la Sgarcitu Titi si ca orice demers pentru recuperarea imobilului va fi sortit esecului. Supusa unor presiuni constante, avand un grad mediu de cultura si o situatie financiara precara, fiind o femeie singura, prinsa in capcana unor personaje cunoscute ca facand parte din mediul interlop brailean, persoana vatamata a decis sa-i remita apartamentul numitului Croitoru Ion, pentru a-si recastiga libertatea psihica si pentru a evita repercusiunile asupra familiei sale.” (DIICOT)

„Din acel moment, Sgarcitu Titi si Croitoru Ion au inceput sa-i ameninte „ca le scot fetele la produs si copiii la cersit” si „ca le pune gatul pe linia de tren”, recurgand inclusiv la acte de violenta fizica impotriva lui X toate actiunile fiind comise in scopul de a primi sumele de bani pretinse, ce au fost reduse, intr-un gest de maxima indulgenta, la restituirea sumei imprumutate (respectiv 105.000 de euro), desi pana la acel moment Sgarcitu incasase mai mult decat dublul acestei sume. Tot cu prilejul acestor amenintari, Sgarcitu Titi le-a solicitat persoanelor vatamate Y si Z– soti la data comiterii faptelor – sa-i remita apartamentul pe care il detineau, situat in mun. Braila.”

„La acea data, Sgarcitu Titi, aflat impreună cu Croitoru Ion, i-a transmis persoanei vatamate ca, daca nu este in stare sa faca 700 … pe luna, poate sa-si puna gatul pe linia de tren si i-a cerut sa achite ratele la timp, pentru ca altfel il va trimite pe Croitoru sa-i aduca certificatul sau de deces.” (DIICOT)

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here