Întâlnire decisivă a Coaliţiei: Cum se împart ministerele

Liderii coaliției se vor întâlni într-o ședință extinsă astăzi, la ora 13.00, la Vila Lac. Pe lângă Kelemen Hunor, o să fie prezenți și miniștrii UDMR. Potrivit unor surse politice, liderii PSD și PNL s-au înțeles să meargă mai departe cu UDMR la guvernare și să comaseze unele ministere. Astăzi, în format extins, liderii celor trei partide vor stabili cum se vor comasa ministerele.

Este a doua întâlnire între liderii PSD, PNL și UDMR după ce partidele au stabilit mandatul pentru negocieri.

Comasarea unor ministere, în vederea reducerii numărului acestora, este o variantă de lucru pentru toate partidele din coaliție, inclusiv pentru UDMR.

UDMR

PSD și PNL consideră că potrivit ponderii din Parlament, UDMR-ului i-ar reveni două portofolii în Guvern, față de cele trei pe care le are în prezent.

De principiu, UDMR nu va ieși de la guvernare dacă pierde un minister, iar PSD și PNL nu doresc ca maghiarii să părăsească Guvernul.

Liberalii ar dori transformarea Ministerului Sportului (UDMR) într-o agenție în subordinea Ministerului Familiei (PSD), sau comasarea Ministerului Familiei cu Ministerul Muncii.

O altă variantă este ca Antreprenoriatul să fie asimilat de Economie.


Transporturile

PSD vrea să păstreze Transporturile și ar putea ceda Agricultura, însă secretarul general al partidului, Paul Stănescu, se opune pentru că ar vrea să-și impună un om în fruntea ministerului.

O altă variantă este ca PNL să primească Mediul de la UDMR, dar maghiarii nu sunt de acord cu această schimbare.

Prima variantă pentru Finanțe este Sebastian Burduja (PNL), spun surse din partid.
Demisia

Premierul își va depune mandatul în jurul datei de 26 mai. Atunci PNL se va reuni în ședință de Birou Politic Național pentru a valida propunerile de miniștri.

„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, potrivit protocolului din coaliție.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.