Institutul Victor Babeș, „ctitoria” marelui savant care a fondat școala românească de Microbiologie. La pas prin Sectorul 5

Sectorul 5

Multe dintre străzile  şi instituţiile noastre poartă numele unor oameni care prin faptele lor au marcat destinele ţării sau chiar ale lumii. Mergând la pas pe Splaiul Independenței, din Sectorul 5 al Capitalei, la numărul 99 dăm de un monument impozant. Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”, care poartă numele marelui savant Victor Babeș, fondatorul școlii românești de Microbiologie. 

Ziarul Cetățeanul și Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 vă propun o incursiune în istoria acestui monument.

Inițial, institutul s-a numit „Institutul de Patologie şi Bacteriologie” și se găsea pe Calea Victoriei, în fostul palat al familiei Brîncoveanu. Pe Splaiul Independenței 99-101 a fost relocat în 1899.

Cel mai vechi institut medical din România se află în Sectorul 5

Institutul „Victor Babeș” este cel mai vechi institut ștințific medical din România, în avangarda cercetãrii în domeniul patologiei umane şi al ştiinţelor biomedicale la nivel naţional şi internaţional, începându-și activitatea la 28 aprilie 1887.

După sosirea lui Victor Babeș la București, în august 1887, institutul a intrat în subordinea Ministerului Instrucțiunii Publice. Totodată, denumirea instituției a devenit Institutul de patologie și bacteriologie, sub care a ființat până la 2 martie 1925, când, prin lege, a primit titlul de Institutul „Dr. Victor Babeș”.

Inițial, institutul a servit ca școală de practică superioară pentru cei care doreau să activeze în domeniul sanitar. A fost organizat după modelul Institutului Pasteur din Paris, și avea secții de anatomie patologică, bacteriologie, vaccinare antirabică, patologie veterinară, serologie şi chimie. Unele dintre arii au fost preluate de Institutul Cantacuzino, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, Institutul de Virusologie și Institutul Pasteur.

Recunoaștere internațională

Institutul a obținut și recunoaștere internațională datorită reușitelor obținute în anatomia patologică, bacteriologia, virusologia, imunologia, igiena, patologia comparată, dar și în istoria medicinei. Pe plan național, sunt meritele Institutului pentru prevenirea și tratarea unor boli de care sufereau animalele, pentru testarea care a făcut posibil consumul unei ape potabile curate în București, pentru combaterea turbării, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolilor contagioase.

În prezent, institutul poartă titulatura de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș” și activitatea sa este concentrată pe cercetarea medicală fundamentală, dar și orientată pe aplicații clinice, farmacologice, profilactice și igienice.

În completarea activității de cercetare, colective de specialiști desfășoară o activitate de diagnostic, prin teste speciale de diagnostic anatomopatologic, imunologic, biochimic, genetic pentru unități sanitare din toată România sau pentru alte centre clinice.

Profesorul Victor Babeș, printre cei mai mari savanți ai epocii sale

Întreaga istorie a institutului este strâns legatã de activitatea fondatorului sãu, profesorul Victor Babeş (1854-1926), membru al Academiei Române, al Academiei de Medicinã din Paris şi al Comitetului Internaţional pentru Combaterea Leprei.

Profesorul Victor Babeș a fost distins de Academia de Științe din Paris, cu premiul academic „Montyon“, în 1886 şi 1924, şi premiul „Breant“ în 1913 şi a fost Cavaler al Legiunii de Onoare (Franța).

Savantul român a fost unul dintre creatorii microbiologiei moderne şi a avut contribuții esențiale în studiul turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, pelagrei, malariei etc.

Profesorul Babeş a inventat și o metodă originală, de imunizare antirabică (1888).

Ca director al Institutului, profesorul Babeș a abordat problemele medico-sociale stringente ale acelor vremuri. În anul 1888 a înființat, în București al doilea centru de vaccinare antirabică din lume, după cel înființat de Louis Pasteur la Paris. În anul 1913 a contribuit la combaterea epidemiei de holeră din Bulgaria, prin prepararea şi utilizarea unui vaccin. A contribuit la organizarea sistemului sanitar din România şi a preconizat înființarea unui Minister al Sănătății.

Împreună cu savantul francez André-Victor Cornil, profesorul Victor Babeş a elaborat în anul 1885 primul tratat de bacteriologie din lume „Les bacteries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques de maladie infectieuse“.

Profesorul Babeș a înființat în anul 1900, la București, Societatea Anatomică dând un impuls studiilor anatomo-patologice din țara noastră, a cărei tradiție este păstrată vie în Secția de Patologie a institutului.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;

Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;

Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.