INSP, dezvăluire incredibilă: România nu ştie câți oameni a testat pentru coronavirus

FOTO: Anestiev/Pixabay.com
FOTO: Anestiev/Pixabay.com

Institutul Naţional de Sănătate Publică recunoaște, la solicitarea Libertatea, că nu cunoaşte numărul persoanelor din România care au fost testate pentru COVID-19. Ci doar numărul testelor. Cum unui om i s-au făcut mai multe teste, deseori și trei, autorităţile nu ştiu nici măcar numărul celor testaţi din rândul oamenilor aflaţi în prima linie a luptei cu noul coronavirus. Respectiv cadre medicale şi poliţişti.

“Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 175.374 teste”, informa joi Grupul de Comunicare Strategică. Dar numărul de teste nu coincide cu numărul persoanelor testate. Pentru că cei depistaţi pozitiv trebuie retestaţi, de mai multe ori, până se obţin două rezultate negative consecutive.

Libertatea a solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) să comunice aceste informaţii, care lipsesc din buletinele Grupului de Comunicare Strategică.

Iată întrebările transmise de Libertatea și răspunsurile INSP:

– Câte persoane din România au fost testate, până acum, pentru COVID-19? – INSP: Până la data de 30.04.2020 s-au efectuat 175.374 testări (nu persoane testate!).

– Câte dintre persoanele testate sunt angajate ale unităţilor sanitare sau ale serviciilor de ambulanţă? – Până la data de 30.04.2020, erau 1.411 infectaţi (unități sanitare, servicii ambulanţă).

– Câte dintre persoanele testate sunt angajate ale Poliţiei, Jandarmeriei, Poliţiei locale?

– Nu deţinem astfel de date.

Numărul celor testaţi, în alte ţări

În Italia, Ministerul Sănătăţii anunţă zilnic numărul testelor efectuate pe fiecare regiune în parte. Dar şi câte persoane au fost testate. Graficul care arată câte persoane au fost testate și câte au fost infectate Până miercuri, în Italia au fost efectuate 1.910.761 de teste. Pentru 1.313.460 de persoane .respectiv peste 2% din totalul populaţiei). Capacitatea de testare în această ţară e acum de peste 63.800 de probe/zi.

În Marea Britanie, conform ultimelor date oficiale, au fost testate 632.794 de persoane (1,2% din populaţie). Din care 165.221 au fost pozitive. Până ieri în Marea Britanie fuseseră efectuate 818.539 de teste. Iar autorităţile au anunţat că există o capacitate de aproximativ 73.000 de teste pe zi.

Ministerul Sănătăţii din Luxemburg anunţă că, de la începutul crizei, au fost testate 41.758 de persoane. Respectiv aproape 8% din totalul populaţiei. Asta în condiţiile în care s-au înregistrat 3.769 de cazuri pozitive COVID-19 şi 89 de decese.

“În mod normal, nu ar trebui să se efectueze testări la cerere”, a declarat INSP.

Reporterii Libertatea au cerut celor la Institutul de Sănătate Publică să le comunice dacă, la acest moment, oamenii care nu se încadrează în “Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare”, ar putea să facă teste, contra cost. Asta pentru a afla dacă sunt sau au fost infectaţi.

Unde se poate face testul şi cât costă el?

“Nu deţinem astfel de date”, ne-a precizat INSP.

“În mod normal, nu ar trebui să se efectueze testări la cerere. Criteriile de testare au fost stabilite în concordanță cu recomandările ECDC și OMS, .Precum și pe baza analizei situației epidemiologice din țara noastră ”. Reporterii Libertatea au întrebat INSP şi când estimează că ar putea fi efectuate teste COVID-19, contra cost, pentru populaţie, dau nu au primit nici un răspuns.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here