După ce premierul Mihai Tudose a anunțat la sfârșitul săptămânii că va trimite Corpul de Control la Tarom ca să verifice de ce compania aeriană are datorii de 104 milioane de lei în doar jumătate de an, directorul societății și-a dat astăzi demisia. Angajările pe pile, contractele suspecte, manageri politici, renunțarea la curse care au devenit profitabile pentru concurență, dar și prețurile exagerate au dus la dezastrul financiar al companiei aeriene de linie.
Directorul general al companiei de stat Tarom, Eugen Davidoiu, a demisionat din funcţie, a anunțat agenția News.ro. Decizia vine după ce premierul Mihai Tudose a decis efectuarea unui control de către Corpul de Control al primului-ministru la Tarom şi la Compania Naţională de Investiţii, începând de luni. Reamintim că Mihai Tudose a mers, duminică, la Palatul Victoria, pentru a dispune efectuarea controlului începând chiar de astăzi.
Compania Tarom a pierdut anul trecut pozitia a doua in clasamentul liniilor aeriene prezente in Romania, fiind depasita de Blue Air. Liderul pietei, din punct de vedere al numarului de pasageri transportati, este Wizz Air. Tarom a inregistrat o crestere de 1% a numarului de pasageri in 2016, pana la 2,41 milioane.
Dezastrul în cifre
Tarom operează în prezent cu 21 de aeronave, după ce unul dintre aparatele Airbus A310, cumpărate în 1992, a ieşit din uz în data de 12 septembrie. Linia aeriană națională a înregistrat pierderi de 47 milioane de lei în 2016, iar cifra de afaceri s-a redus cu 5,6%. Compania nu a mai înregistrat profit din 2007.
Eugen Davidoiu (foto), directorul Tarom, a sugerat că datoriile ar fi explicate de achiziția unor aeronave noi, este vorba de două avioane Boeing. Primul dintre cele două noi avioane Boeing 737-800 NG, denumit „Sarmizegetusa”, a intrat din primăvară în flota companiei naționale de transport. Aeronava Boeing 737-800 NG are o configurație de 189 de locuri. Avioanele sunt achiziționate în leasing operational pe o perioada de zece ani.
Insider
Un insider în lumea transportului aerian și al companiei Tarom că mare parte din dezastrul de la Tarom este explicat prin managementul defectuos.
Spre exemplu, Tarom a organizat anul trecut un concurs pentru ocuparea postului de director comercial, care se ocupă de numărul și programul zborurilor. A fost desemnat câștigător Costin Ciotec. ”Acesta a câștigat concursul, deși nu are experiență în domeniu, a lucrat mai mult în domeniul bancar, și a condus firme care au avut datorii. Nu a reușit să impună un program de zboruri care să atragă clienți, așa că multe avioane stau mai mult la sol în loc să fie în aer ceea ce cere un alt model de performanță”, ne-a declarat sursa.
Tarom-ul are un grad de ocupare a scaunelor de puțin peste 55%, cu mult sub media europeană care trece de 70%. Acest lucru este cauzat de programarea curselor la ore impropii și de alegerea destinațiilor, ne-a mai declarat insiderul. Tarom-ul a renunțat la curse care apoi au devenit profitabile pentru Blue Air și Wizz Air, companii low-cost care reprezintă concurența din țară a Tarom.
Numărul de anagajați ai companiei este unul de peste 1.800 de oameni, asta în condițiile în care Blue Air are raportat doar 400 de salariați.
Directorul Davidoiu, omul ministrului Cuc
Sursele au precizat, pentru News.ro, că premierul i-ar fi cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să aleagă între propria demisie şi renunţarea la directorul Tarom. Răzvan Cuc ar fi căutat susţinere la partid, însă în urma discuţiilor de duminică a decis să renunţe la directorul Tarom, care a ales să demisioneze.
Premierul Mihai Tudose i-a reproşat, vineri, la începutul şedinţei Executivului, ministrului Transporturilor, lipsa de perfomanţă a companiei aeriene Tarom, care a încheiat primele şase luni ale acestui an cu pierderi de peste 100 de milioane de lei, şi, de aseamenea, că reprezentanţii ministerului nu merg să monitorizeze şantierele unde sunt în desfăşurare lucrări de infrastructură.
„Avem şi cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) şi mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Transporturilor.
„Da domnule prim-ministru, aşa este”, a fost răspunsul ministrului Cuc.
„Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi împreună formaţi o echipă cu care vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, i-a reporoşat Tudose.
Cetățeanul TV