DNA cere 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri

Radu Mazăre este în custodia Poliției Române, Radu Mazăre a fost condamnat închisoare pentru Radu Mazăre
Radu Mazăre este în custodia Poliției Române

Un procuror al DNA a cerut luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre, fost primar al municipiului Constanţa, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei, a terminat de judecat luni dosarul retrocedărilor de terenuri, în care apar, printre alţii, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

În cadrul dezbaterilor, procurorul de şedinţă a cerut 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre, o pedeapsă orientată spre maxim, limita superioară pentru infracţiunile comise de fostul primar fiind de 15 ani. Procurorul a explicat că, în cazul lui Radu Mazăre, faptele se prescriu în iulie 2023.

Reprezentantul DNA a cerut o pedeapsă orientată spre maxim şi în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, dar şi condamnarea lui Dragoş Săvulescu. El a explicat că funcţionari din Primăria Constanţa, membri ai unei comisii de aplicare a Legii 10/2001, au constituit nucleul unui grup infracţional organizat, grup care a avut ca scop retrocedarea ilegală a unor terenuri din Mamaia şi Constanţa, care se aflau în domeniul public al statului.

Închisoare pentru Radu Mazăre. Referate false

“Membrii acestei comisii au întocmit referate cu conţinut fals cu privire la terenurile ce urmau să fie retrocedate. Terenurile au fost subevaluate şi, prin compensare, suprafeţele atribuite erau de câteva ori mai mari. Legea prevede că plajele sunt în domeniul public şi nu puteau fi retrocedate, însă cu ajutorul unor inculpaţi de la OCPI terenurile au fost intabulate şi trecute în domeniul privat al municipiului Constanţa”, a spus procurorul.

Judecătorul Ionuţ Matei a anunţat că va amâna pronunţarea sentinţei în acest dosar. Dosarul se află în faza de apel, după ce Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

În schimb, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat. O soluţie de achitare a primit şi notarul Jean Andrei, soţul Laurei Andrei, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Totodată, Ramona Dospinescu, Cristian Tălpău, Nora Chircă şi Giorgică Giurgiucanu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, restul inculpaţilor care apar în rechizitoriu fiind achitaţi.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Acum, DNA cere 15 ani de închisoare pentru Radu Mazăre.

LĂSAȚI UN MESAJ