sâmbătă, octombrie 12, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăÎncă 8 bănci amendate de ANPC: Practici comerciale înşelătoare

Încă 8 bănci amendate de ANPC: Practici comerciale înşelătoare

-

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat în continuare verificări cu privire la modul în care băncile implementează contractele de creditare pe termen mediu și lung și a decis să sancționeze alte opt bănci pentru practici comerciale înșelătoare.

ANPC și-a intensificat eforturile de supraveghere a pieței și a continuat seria de verificări cu privire la implementarea contractelor de creditare pe termen mediu și lung de către bănci.

Aceste verificări s-au concentrat în special asupra contractelor cu termen de rambursare de peste zece ani, destinate consumatorilor persoane fizice, fie în lei, fie în valută, și au avut ca scop evaluarea respectării drepturilor consumatorilor în conformitate cu elementele prevăzute în condițiile contractuale.

Lista băncilor sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare

Fapte contravenţionale

ANPC a finalizat verificările la încă opt instituții financiar-bancare care activează în România. Într-un comunicat emis joi, ANPC a constatat că acești operatori economici au comis fapte contravenționale prin practici comerciale înșelătoare legate de calculul ratelor de rambursare.

Cei opt operatori economici sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank.

În graficul de rambursare, s-a constatat că în primii ani rata era compusă în proporție de 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Această modalitate de calcul a dus la faptul că consumatorii au plătit în principal dobândă, în detrimentul sumei rambursate din soldul principal.

„Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori. Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe.

Dar și așa, cei „doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-și plăti ratele și de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Jale în grădiniţe: ANPC a găsit o serie de nereguli

0
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 450 de grădiniţe din toată ţara şi au găsit nereguli în mai mult de jumătate dintre ele. Printre problemele găsite de echipele de control au fost prezenţa gândacilor în...